Ruta brze ceste Sarajevo-Beograd još čeka dogovor

Bez autora
Jun 20 2017

Ministri zaduženi za saobraćaj nisu uspjeli juče u Sarajevu postići dogovor o definitivnoj trasi brzog puta Sarajevo-Beograd kroz BiH, pa je zaključeno da o ovoj temi do 20. jula bude održan sastanak na višem nivou. Na sastanku bi trebalo da učestvuju premijeri RS Željka Cvijanović i FBiH Fadil Novalić, te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić RS rekao je nakon sastanka sa kolegom iz FBiH Denisom Lasićem i ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Juskom, da je najbolja varijanta da brza cesta kroz BiH ide od Sarajeva do Vardišta i podsjetio da je Srpska u svojim strateškim dokumentima i strategijom razvoja planirala gradnju te trase.

Ruta brze ceste Sarajevo-Beograd još čeka dogovorMinistri zaduženi za saobraćaj nisu uspjeli juče u Sarajevu postići dogovor o definitivnoj trasi brzog puta Sarajevo-Beograd kroz BiH, pa je zaključeno da o ovoj temi do 20. jula bude održan sastanak na višem nivou.

Na sastanku bi trebalo da učestvuju premijeri RS Željka Cvijanović i FBiH Fadil Novalić, te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić RS rekao je nakon sastanka sa kolegom iz FBiH Denisom Lasićem i ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Juskom, da je najbolja varijanta da brza cesta kroz BiH ide od Sarajeva do Vardišta i podsjetio da je Srpska u svojim strateškim dokumentima i strategijom razvoja planirala gradnju te trase.

- To nije sporno nikome, ali imaju dvije varijante. Jedna je iz Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta, kao i ona preko Mesića i Goražda. Obje dionice su dobre jer povezuju ljude i države - rekao je Trninić.

Istakao je da učesnici sastanka nisu bili spremni da na ovom sastanku ponude zajedničko rješenje, ali da i nije bila namjera da se dođe do konačnog dogovora nego da se ide na viši nivo. Istakao je da je svakako konačna riječ na entitetima jer će oni vraćati kredite i nositi taj teret nezavisno od toga ko će biti finansijer.

Jusko je kazao da će do idućeg sastanka pripremiti informaciju o onome što su juče razmotrili.

- Uključićemo i predstavnike Evropske komisije koji prave projektnu dokumentaciju u vezi sa ovom rutom - rekao je Jusko.

Na pitanje koju opciju zagovara, Jusko je kazao da ni po Ustavu ne može, niti ima namjeru da vrši pritisak ili bilo kakav uticaj na kolege.

Lasić navodi da Federacija u opticaju ima dva rješenja.

- Mislimo da nisu u koliziji i da su oba dobra i potrebna. Jedan je povezivanje Žepča, Tuzle i Bijeljine, a drugi da ide do Užica uz povezivanje Višegrada i Sarajeva, ali da ne zaobiđe Goražde - rekao je Lasić.

Inicijativa za izgradnju brzog puta Sarajevo - Beograd objelodanjena je nakon zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u decembru prošle godine u Sarajevu.

Finansiranje

Ismir Jusko je kazao da će od predstavnika Turske zatražiti zvaničnu informaciju o tome koliko novca stoji na raspolaganju za finansiranje gradnje brzog puta od Sarajeva do Beograda i o načinu finansiranja projekta.

Turski investitori su krajem prošle godine najavili da će finansirati dio izgradnje brze ceste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik