Sve više kredita u kuni, sada imaju preko 44 posto udjela

Bez autora
Jun 21 2017

Nastavlja se rast kunskog kreditiranja, stoji u analizi Raiffeisen banke (RBA). Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni krediti stanovništvu iznosili su krajem travnja 117,99 milijardi kuna, što je za 765 milijuna ili 0,7 posto više nego mjesec dana prije. Pritom je nastavljen trend rasta kunskih kredita stanovništvu uz istodobno razduživanje u devizama, pa je udio kunskih kredita stanovništvu u ukupnim kreditima u ovom sektoru krajem travnja dosegnuo 44,1 posto, navode analitičari RBA u utorak u osvrtu na podatke HNB-a. Ističu i to da su ukupni krediti u travnju na godišnjoj razini stagnirali, nakon što su od srpnja 2015. neprestano bilježili pad na toj razini. Analitičari RBA navode i to da je nakon konverzije kredita u švicarskim francima u eurske došlo i do veće osviještenosti stanovništva na valutne rizike, što je uz istovremeni pad aktivnih kamatnih stopa na kunske kredite rezultiralo rastom udjela kunskih kredita u ukupnom portfelju kredita stanovništvu.

Sve više kredita u kuni, sada imaju preko 44 posto udjelaNastavlja se rast kunskog kreditiranja, stoji u analizi Raiffeisen banke (RBA). Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni krediti stanovništvu iznosili su krajem travnja 117,99 milijardi kuna, što je za 765 milijuna ili 0,7 posto više nego mjesec dana prije.

Veća osviještenost 

"Pritom je nastavljen trend rasta kunskih kredita stanovništvu uz istodobno razduživanje u devizama, pa je udio kunskih kredita stanovništvu u ukupnim kreditima u ovom sektoru krajem travnja dosegnuo 44,1 posto", navode analitičari RBA u utorak u osvrtu na podatke HNB-a. Ističu i to da su ukupni krediti u travnju na godišnjoj razini stagnirali, nakon što su od srpnja 2015. neprestano bilježili pad na toj razini. Analitičari RBA navode i to da je nakon konverzije kredita u švicarskim francima u eurske došlo i do veće osviještenosti stanovništva na valutne rizike, što je uz istovremeni pad aktivnih kamatnih stopa na kunske kredite rezultiralo rastom udjela kunskih kredita u ukupnom portfelju kredita stanovništvu.

Rastu samo nenamjenski

"Povećanje udjela kunskih kredita odražava se i u strukturi plasmana stanovništvu prema namjeni, gdje je vidljivo da su gotovinski nenamjenski krediti zapravo jedina skupina kredita stanovništvu čije nominalne vrijednosti bilježe godišnje stope rasta", navode analitičari. Uz mjesečni rast od 326 milijuna kuna, ili 0,8 posto, nenamjenski gotovinski krediti stanovništvu krajem travnja bili su viši za 1,6 milijardi kuna ili 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Stambeni krediti stanovništvu iznosili su krajem travnja 51,9 milijardi kuna, što je za 582 milijuna ili 1,1 posto manje nego godinu dana prije. Nakon provedene konverzije, stambenih kredita u "švicarcima" manje je od tri posto u ukupnim kreditima. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik