Krajina osiguranje prevazišlo krizu

Bez autora
Jun 25 2017

Osiguravajuće društvo "Krajina osiguranje" iz Banjaluke četvrt vijeka postojanja, nakon svih problema sa kojima se borilo, proslavlja sa pozitivnim rezultatom, sklapanjem novih poslova i rastom premije i broja osiguranika. "Krajina osiguranje" nastalo je 23. juna. 1992. godine izdvajanjem banjalučke filijale iz bivšeg osiguravajućeg društva ZOIL "Sarajevo". Neka vremena u kojima je ovo društvo trebalo da doživi ekspanziju, nažalost, nisu to bila. Prošlost ostavljamo iza sebe i 25 godina rada slavimo u boljem vremenu i čekajući rješenja koja su na na vidiku, kazao je direktor "Krajina osiguranja" Elmedin Đuzel. "Krajina osiguranje" je, nakon niza problema i afera koji su uslijedili dolaskom novih vlasnika i u proteklih godinu i po ga doveli u nezavidnu poziciju, počelo da bilježi bolje rezultate, koje potvrđuje rast premije i broja osiguranika i sklapanje novih poslova.

Krajina osiguranje prevazišlo krizuOsiguravajuće društvo "Krajina osiguranje" iz Banjaluke četvrt vijeka postojanja, nakon svih problema sa kojima se borilo, proslavlja sa pozitivnim rezultatom, sklapanjem novih poslova i rastom premije i broja osiguranika.

"Krajina osiguranje" nastalo je 23. juna. 1992. godine izdvajanjem banjalučke filijale iz bivšeg osiguravajućeg društva ZOIL "Sarajevo".

- Neka vremena u kojima je ovo društvo trebalo da doživi ekspanziju, nažalost, nisu to bila. Prošlost ostavljamo iza sebe i 25 godina rada slavimo u boljem vremenu i čekajući rješenja koja su na na vidiku - kazao je direktor "Krajina osiguranja" Elmedin Đuzel.

"Krajina osiguranje" je, nakon niza problema i afera koji su uslijedili dolaskom novih vlasnika i u proteklih godinu i po ga doveli u nezavidnu poziciju, počelo da bilježi bolje rezultate, koje potvrđuje rast premije i broja osiguranika i sklapanje novih poslova.

- Polovinom februara bili smo pred stečajem, ali smo uspjeli da se dignemo na noge. Rođendan proslavljamo sa pozitivnim finansijskim pokazateljima. Tome je doprinio novi Upravni odbor, menadžment i 85 radnika koji su ostali u "Krajina osiguranju" i nisu odustali od ovog osiguravajućeg društva - kazao je Đuzel.

"Krajina osiguranja" je formiranjem novog menadžmenta u drugoj polovini aprila počelo da pribavlja premiju, isplaćuje štetu, plate i tekuće obaveze.

- Nakon 13 mjeseci dobili smo uvjerenje Poreske uprave da imamo izmirene sve obaveze i samim tim stvoreni su uslovi da učestvujemo na javnim pozivima i tenderima. U poziciji smo da dogovaramo, osiguravamo i suosiguravamo velike sisteme s obzirom na to da ćemo sa 30. julom pokriti tehničke rezerve u stoodstotnom iznosu. Do sada smo isplatili i štetu tešku više od milion maraka za prethodne godine - naglasio je Đuzel.

"Krajina osiguranje" je prošlu godinu završilo sa gubitkom od 1,11 miliona, dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarena dobit od 220.000 KM. Menadžment očekuje pozitivan rezultat i na polugodištu i kraju godine.

Sunovrat "Krajina osiguranja" počeo je od kada su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupte Nete, koji su počeli da vuku niz štetnih i nezakonitih poteza, zbog čega je bila uvedena i vanredna uprava u "Krajina osiguranje". Skupština akcionara, koju je sazvala Investiciono-razvojna banka RS, smijenila je 21. aprila članove Upravnog odbora i imenovala novi. Time je banka kao najveći pojedinačni akcionar preuzela upravljanje ovim društvom.

Širenje mreže

"Krajina osiguranje" širi poslovanje i na FBiH i čeka saglasnost za otvaranje prve poslovnice u Bihaću.

- Očekujemo ove godine da ćemo nastaviti širenje poslovanja i na ostale gradove u ovom entitetu. U planu je da do kraja 2018. godine budemo prisutni u svim većim gradovima na području FBiH - kazao je Elmedin Đuzel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik