Centralna banka stub monetarne stabilnosti BiH

Bez autora
Sep 24 2017

Centralna banka BiH jedna je od najvažnijih institucija BiH i stub njene monetarne stabilnosti, istaknuto je u petak na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "20 godina stabilnosti". Guverner Centralne banke Senad Softić podsjetio je na dane uspostavljanja ove finansijske institucije. Misija Centralne banke je uspostavljanje i održavanje stabilnosti konvertibilne marke. Sve ovo vrijeme kontinuirano smo pratili sistemske rizike u finansijskom sektoru. Uspostavili smo, između ostalog, Centralni kreditni registar, a potom je obezbijeđena potpuna pokrivenost konvertibilne marke, rekao je Softić. Dodao je da ova banka i njeni partneri intenzivno rade na prosperitetnom razvoju BiH i njenih institucija i da i dalje očekuje podršku institucija BiH na jačanju banke, tim prije jer se želi da ova institucija još brže nastavi razvoj zasnovan na principima transparentnosti i nezavisnosti, kao i modernih standarda u sferi bankarstva i finansija.

Centralna banka stub monetarne stabilnosti BiHCentralna banka BiH jedna je od najvažnijih institucija BiH i stub njene monetarne stabilnosti, istaknuto je u petak na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "20 godina stabilnosti".

Guverner Centralne banke Senad Softić podsjetio je na dane uspostavljanja ove finansijske institucije.

- Misija Centralne banke je uspostavljanje i održavanje stabilnosti konvertibilne marke. Sve ovo vrijeme kontinuirano smo pratili sistemske rizike u finansijskom sektoru. Uspostavili smo, između ostalog, Centralni kreditni registar, a potom je obezbijeđena potpuna pokrivenost konvertibilne marke - rekao je Softić.

Dodao je da ova banka i njeni partneri intenzivno rade na prosperitetnom razvoju BiH i njenih institucija i da i dalje očekuje podršku institucija BiH na jačanju banke, tim prije jer se želi da ova institucija još brže nastavi razvoj zasnovan na principima transparentnosti i nezavisnosti, kao i modernih standarda u sferi bankarstva i finansija.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić smatra da treba biti ponosan na rezultate ove banke, kao i da "monetarna stabilnost nije skupa". On je ocijenio da "karensi bord ima mnogo svojih prednosti", te da sa aspekta stabilnosti valute predstavlja osnovu za razvoj i ključni element za strane investicije.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić poželio je da Centralna banka održi stabilnost konvertibilne marke.

- BiH je zemlja pred kojom i dalje stoje brojni izazovi, za mnoga rješenja još nema unutrašnjeg političkog dogovora, a nedostaje nam i međusobno povjerenje - rekao je Ivanić. Ivanić je podržao karensi bord, ističući da on sprečava izvršnu vlast na svim nivoima u BiH da utiče na nezavisan rad Centralne banke BiH.

- Klasičan oblik centralne banke doveo bi do primarne emisije novca, inflacije i potpune nestabilnosti i nepovjerenja u monetu BiH. Mislim da sada ne treba ništa mijenjati u ovoj oblasti, tim prije jer za promjene nije sazrelo političko vrijeme - poručio je Ivanić. On smatra da je ključ stabilnosti ekonomije u BiH izvozna orijentacija privrede.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić kazao je da ova posebna, jubilarna konferencija dokazuje da je Centralna banka stub monetarne stabilnosti BiH, što se uvažava i na međunarodnoj finansijskoj sceni. Zahvalio je na podršci međunarodnim finansijskim institucijama, kao i institucijama EU na osnivanju i jačanju uloge i funkcije Centralne banke BiH.

Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoa Kure naveo je da Centralna banka danas predstavlja uspješnu instituciju u BiH zahvaljujući svojoj misiji na uspostavljanju monetarne stabilnosti BiH i uspostavljanju valutnog aranžmana, takozvanog karensi borda.

- Vi ste napravili poseban uspjeh jer ste odgovorili izazovima finansijskog tržišta i raznih udara na malu ekonomiju, kakva je ekonomija BiH - rekao je Kure.

Gosti

Obilježavanju dvije decenije Centralne banke BiH prisustvovali su značajni zvaničnici finansijskog sektora, kako domaći tako i međunarodni, kao i svi dosadašnji guverneri Centralne banke.

U okviru međunarodne konferencije održane su tri sesije - "Osvrt na ulogu Centralne banke BiH u proteklih 20 godina", "Novi izazovi za centralne banke u procesu pridruživanju EU", te "Ključni makroekonomski aspekti u procesu pridruživanja EU".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik