Američke kompanije u BiH uložile 250 miliona dolara

Bez autora
Sep 24 2017

U BiH, gdje je do sada došlo oko 250 miliona dolara direktnih investicija iz SAD, trenutno posluje oko 30 američkih kompanija. Rekla je to ambasador SAD u BiH Morin Kormak na Biznis forumu koji je u petak održan u Banjaluci, u organizaciji Ambasade SAD i Američke trgovinske komore u BiH. Prema njenim riječima u BiH će biti više stranih investicija kada se poboljša poslovna klima i eliminiše korupcija. Jedan od ciljeva foruma jeste i želja za povećanje investicija i mogućnosti za partnerstva za američke firme i one u čijem prodajnom portfoliju su znatno zastupljeni američki proizvodi i usluge, kazala je Kormakova. Kao primjer, ona je navela kompaniju KKR, čije je sjedište u SAD, a koja je investirala oko 200 miliona dolara u razvoj tržišta telekomunikacija. Kao značajnog investitora Kormakova je spomenula i kompaniju "Advent internešenel", koji je vlasnik Adiko banke. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je kazao da je ovaj forum ujedno promocija grada.

Američke kompanije u BiH uložile 250 miliona dolaraU BiH, gdje je do sada došlo oko 250 miliona dolara direktnih investicija iz SAD, trenutno posluje oko 30 američkih kompanija.

Rekla je to ambasador SAD u BiH Morin Kormak na Biznis forumu koji je u petak održan u Banjaluci, u organizaciji Ambasade SAD i Američke trgovinske komore u BiH. Prema njenim riječima u BiH će biti više stranih investicija kada se poboljša poslovna klima i eliminiše korupcija.

- Jedan od ciljeva foruma jeste i želja za povećanje investicija i mogućnosti za partnerstva za američke firme i one u čijem prodajnom portfoliju su znatno zastupljeni američki proizvodi i usluge - kazala je Kormakova.

Kao primjer, ona je navela kompaniju KKR, čije je sjedište u SAD, a koja je investirala oko 200 miliona dolara u razvoj tržišta telekomunikacija. Kao značajnog investitora Kormakova je spomenula i kompaniju "Advent internešenel", koji je vlasnik Adiko banke. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je kazao da je ovaj forum ujedno promocija grada.

- Ovo je idealna prilika za domaće privrednike da se upoznaju o programima koje nudi USAID i druge američke agencije posredstvom Ambasade SAD u BiH - kazao je on.

Predsjednik Upravnog odbora Američke trgovinske komore u BiH Mirna Milanović Lalić istakla je da je ideja ovog foruma bila da se posredstvom panela, na kojima su se čula iskustva kompanija koje su već ulagale u BiH i onih koje to planiraju, razmijene iskustva, te identifikuju problemi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik