Dubai testira leteće taksije, dron bez vozača koji radi na principu Ubera

Bez autora
Sep 26 2017

Dubai je predstavio prvi test električnog letećeg taksija bez vozača kojim Ujedinjeni Arapski Emirati žele postati pionir u futurističkom transportu. Riječ je o dronu koji radi na principu Ubera.U prvoj probnoj vožnji nije bilo putnika, a korišten je prototip letećeg taksija koji je razvila njemačka kompanija Volocopter. Leteći taksi izgleda kao mala, dvosjedna helikopterska kabina, a može voziti 30 minuta brzinom od 100 kilometara na sat.

Dubai testira leteće taksije, dron bez vozača koji radi na principu UberaDubai je predstavio prvi test električnog letećeg taksija bez vozača kojim Ujedinjeni Arapski Emirati žele postati pionir u futurističkom transportu. Riječ je o dronu koji radi na principu Ubera.

U prvoj probnoj vožnji nije bilo putnika, a korišten je prototip letećeg taksija koji je razvila njemačka kompanija Volocopter. Leteći taksi izgleda kao mala, dvosjedna helikopterska kabina, a može voziti 30 minuta brzinom od 100 kilometara na sat.

Zbog namjere da funkcionira bez daljinskog upravljača i uz maksimalno trajanje leta od 30 minuta, u slučaju eventualnih problema uz ovaj leteći taksi dolaze rezervne baterije, rotori i nekoliko padobrana.

"Javljamo samo kad možemo pokazati nešto što leti. Pokazujemo činjenice, a ne vizije", rekao je Alexander Zosel, suosnivač kompanije Volocopter.

Dubai planira integrisati novo prevozno sredstvo u transportnu mrežu sa metroom, autobusima i tramvajima.

"Poticanje inovacija i usvajanje najnovijih tehnologija doprinosi ne samo razvoju zemlje, već i izgradnju mostova u budućnost", izjavio je Sheikh Hamdan.

Putnici će kretanje taksija moći pratiti putem telefonske aplikacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik