Javni dug RS blizu EU limita od 60 posto

Bez autora
Oct 11 2017

Javni dug u RS-u je kritično visok i blizu je EU limita od 60 posto BDP-a, pokazuju službeni podaci objavjeni u Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH koju je na posljednjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH.U Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH navodi s da je Bosna i Hercegovina na nivou manje zaduženih tranzicijskih zemalja centralne i istočne Evrope, te je najmanje zadužena zemlja regiona bivše Jugoslavije, no kada se pogleda entitetski raspored duga, slika za manji bh. entitet nije tako vesela.

Javni dug RS blizu EU limita od 60 postoJavni dug u RS-u je kritično visok i blizu je EU limita od 60 posto BDP-a, pokazuju službeni podaci objavjeni u Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH koju je na posljednjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH.

U Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH navodi s da je Bosna i Hercegovina na nivou manje zaduženih tranzicijskih zemalja centralne i istočne Evrope, te je najmanje zadužena zemlja regiona bivše Jugoslavije, no kada se pogleda entitetski raspored duga, slika za manji bh. entitet nije tako vesela.

Zaduženost sektora opće vlade u 2016. godini iznosila je 42,5 posto BDP-a i uključuje procjenu zakonskih obaveza poput stare devizne štednje i ratnih obaveza, dok je stvarna zaduženost zasnovana na verificiranim obavezama iznosila 39,8 posto BDP-a. Zaduženost je značajno smanjena u posljednje dvije godine u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila rekordnih 45 posto BDP-a.

Međutim, zaduženost Republike Srpske u 2016. godini je iznosila 57,5 posto entitetskog BDP-a, dok je zaduženost Federacije BiH u prošloj godini iznosila 35,4 posto BDP-a ovog entiteta, navodi se, između ostalog, u Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zabrinjavajući je podatak da se razlika u zaduženosti dva entiteta stalno povećava: javni dug Federacije stagnira pa čak i blago pada, dok javni dug RS kontinuirano raste po zabrinjavajuće visokoj stopi koja je veća od rasta BDP-a.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik