Prihod od cestarina nadmašio plan za više od 100 milijuna kuna

Bez autora
Oct 12 2017

Vožnja autocestama HAC-a i ARZ-a u ljetnoj tarifi bila je 10 posto skuplja nakon sporazuma Hrvatske i Svjetske banke oko restrukturiranja cestarskog sektora. Još ranije, u travnju cestarina je rasla za 5 posto. Znam da su građani zbog toga dijelom nezadovoljni, i ja sam uvijek nezadovoljan kad se cijene dižu, međutim to je nešto što jednostavno moramo napravit ako ne želimo prodavati autoceste, a mi znamo da se prodajom opet ne bi riješili duga, da je 50 posto duga trebalo ostati građanima, rekao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata. Dug i ovako plaćaju građani i iako se u javnost pozivalo na na bojkot autocesta broj vozila nije se smanjio. Štoviše, od početka godine na dionicama autocesta kojima upravljaju HAC i ARZ je prebrojao više od 46 milijuna vozila, 5,4 posto više nego lani. No, što je još važnije više vozila i više cijene donijele su povećanje prihoda za više od 263 milijuna kuna, odnosno 13 posto. Kako se planiralo povećanje od 160 milijuna jasno je da je plan premašen za više od 100 milijuna kuna.

Prihod od cestarina nadmašio plan za više od 100 milijuna kunaVožnja autocestama HAC-a i ARZ-a u ljetnoj tarifi bila je 10 posto skuplja nakon sporazuma Hrvatske i Svjetske banke oko restrukturiranja cestarskog sektora. Još ranije, u travnju cestarina je rasla za 5 posto.

"Znam da su građani zbog toga dijelom nezadovoljni, i ja sam uvijek nezadovoljan kad se cijene dižu, međutim to je nešto što jednostavno moramo napravit ako ne želimo prodavati autoceste, a mi znamo da se prodajom opet ne bi riješili duga, da je 50 posto duga trebalo ostati građanima", rekao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Dug i ovako plaćaju građani i iako se u javnost pozivalo na na bojkot autocesta broj vozila nije se smanjio. Štoviše, od početka godine na dionicama autocesta kojima upravljaju HAC i ARZ je prebrojao više od 46 milijuna vozila, 5,4 posto više nego lani. No, što je još važnije više vozila i više cijene donijele su povećanje prihoda za više od 263 milijuna kuna, odnosno 13 posto. Kako se planiralo povećanje od 160 milijuna jasno je da je plan premašen za više od 100 milijuna kuna.

"Ovo što se sada događa ublažit će naše probleme s povratom kredita što znači da ćemo morati dizati manje kredita za refinanciranje", kaže Stanić.

Građani su dakle u ljetnim gužvama na cestama već platiti dio kredita.

"Hrvatska država kad ima problem s elektroprivredom diže cijenu struje, kad ima problem sa zdravstvom poveća cijenu zdravstvenih usluga, kad ima problem sa cestama poveća... Dakle, ne ide se u nekakvo poboljšanje efikasnosti i unapređenje, rekao je ekonomski analitičar Željko Ivanković.

Dugoročno rješenje nalazi se na strani koja troškove stvara. Tamo je do kraja listopada na redu spajanje HAC ONC-a i HAC-a što će značiti ukidanje dvostrukih radnih mjesta.

"Negdje oko 160 radnika bi trebalo otići do kraja godine i tu se radi o prosječnoj otpreminini koja će u brutu iznostiti manje od 200.000 po radniku znači to bi bilo 30-ak milijuna kuna", rekao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

To je samo početak jer se i operativni troškovi održavanja cesta ove godine moraju smanjiti za 7 posto, te do 30 posto do kraja 2020. godine. Prava rezanja dakle tek trebaju početi jer milijune su do sada platili tek hrvatski vozači i turisti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik