Podrška preduzećima metalskog sektora

Bez autora
Oct 18 2017

U Posušju je nedavno potpisan ugovor o partnerstvu između jedinice lokalne uprave Posušja, te javnih ustanova Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.Nakon potpisivanja ugovora ove sedmice počinje i realizacija projekta Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture, a kroz program Interreg IPA, prekogranična saradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.

Podrška preduzećima metalskog sektoraU Posušju je nedavno potpisan ugovor o partnerstvu između jedinice lokalne uprave Posušja, te javnih ustanova Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije (HERAG) i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije (Hrvatska).

Interreg IPA

Nakon potpisivanja ugovora ove sedmice počinje i realizacija projekta Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture, a kroz program Interreg IPA, prekogranična saradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.603.369.21 euro, od čega će se u općini Posušje kroz dvije godine uložiti 408.909.81 euro.

Glavni cilj projekta jeste unaprijediti institucionalnu podršku i usluge koje se nude malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike.

Kako je rečeno, ulaganje sredstava u Posušju uglavnom će se odnositi na opremanje Logističkog centra, koji je otvoren u maju, odnosno nabavku CNC mašina s tehnologijom potrebnom za preradu metala i plastike.

CNC mašine će biti na raspolaganju učenicima Srednje strukovne škole Posušje za izvođenje praktičnog dijela nastave, a tim se uz poboljšanje obrazovanja i praktičnih vještina, očekuje i njihova bolja konkurentnost na tržištu rada po završetku školovanja.

Prerada metala

Ivan Jelčić, direktor HERAG-a, rekao je kako je kroz razgovor s predstavnicima Općine Posušje došao do zaključka da su za ovu općinu prioritetna investicijska ulaganja u Poslovnu zonu Osrdak, kao i ulaganja u CNC mašine. Projekt je pripremljen zajedno sa šibensko-kninskom Razvojnom agencijom, jer je kod njih prerada metala i plastike na zavidnom nivou, te imaju potrebu za ovakvim projektima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik