Crna Gora na čvorištu dragocjenih resursa

Bez autora
Oct 19 2017

Izvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u crnogorskom podmorju, kojima upravlja kompanija Energean Oil & Gas, potvrđuje procjene da Crna Gora "sjedi" na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana, saopštio je glavni izvršni direktor kompanije, Mathios Rigas. Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već preko 50 godina i mi smatramo da se ista ležišta protežu i u podmorju Crne Gore, kazao je Rigas. On je rekao da je kompanija "Energean", nakon iskustva stečenog prilikom istraživanja u zapadnoj Grčkoj, stekla značajna saznanja o geologiji te oblasti.

Crna Gora na čvorištu dragocjenih resursaIzvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u crnogorskom podmorju, kojima upravlja kompanija Energean Oil & Gas, potvrđuje procjene da Crna Gora "sjedi" na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana, saopštio je glavni izvršni direktor kompanije, Mathios Rigas.

"Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već preko 50 godina i mi smatramo da se ista ležišta protežu i u podmorju Crne Gore", kazao je Rigas.

On je rekao da je kompanija "Energean", nakon iskustva stečenog prilikom istraživanja u zapadnoj Grčkoj, stekla značajna saznanja o geologiji te oblasti.

"S tim u vezi, posvećeni smo i apsolutno spremni da ostvarimo maksimalne domete razvojnih mogućnosti, obezbijeđujući na taj način korišćenje ugljovodoničnih potencijala ovog područja", poručio je Rigas.

Iz kompnaije su saopštili da je završena izrada prvog izvještaja nezavisnog procjenitelja o resursima koje kompanija ima na ugovornom području u podmorju Crne Gore.

Izvještaj je sačinila holandska kuća "Netherland Sewell & Associates" (NSAI) i on sadrži podatke o procjeni gasnih i tečnih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim Energean posjeduje 100 odsto koncesionog prava.

"Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju za ta dva bloka, koja su ranije ove godine dodijeljena Energeanu", dodaje se u saopštenju.

Energean je trenutno jedini operator, sa 100 odsto radnim udjelom, na blokovima 4218-30 i 4219-26 u crnogorskom podmorju.

"Ti blokovi su zvanično dodijeljeni u martu ove godine, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji između Energeana i države Crne Gore. Njima je obuhvaćena povrsina od 338 kilometara kvadratnih u plitkim vodama", precizira se u saopštenju.

Izrada izvještaja je, kako su objasnili, sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja, koja podrazumijeva obavezni radni program koji buhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u narednoj godini, kao i geološke i geofizičke studije.

"Ukupna investicija ove inicijalne faze istraživanja procjenjuje se na iznos od pet miliona USD", kazali su iz kompanije.

Izvještaj je, kako su ocijenili, važan korak u utvrđivanju potencijala podmorja Crne Gore, koje je u ovom trenutku neistraženo, uprkos činjenici da su raniji operatori došli do otkrića nafte i gasa, ali ih nijesu komercijalizovali.

Ministarstvo ekonomije je 7. avgusta 2013. godine objavilo poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore. Pozivom je određeno ukupno 13 blokova, kao i njihovih djelova, ukupne površine 3,1 hiljadu kilometara kvadratnih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik