Јoš četiri mjeseca za staru deviznu štednju

Bez autora
Oct 19 2017

Do isteka roka za prijavu potraživanja po osnovu stare devizne štednje koju su građani BiH imali u bankama iz Srbije ili u njihovim filijalama širom bivše Јugoslavije ostalo je manje od četiri mjeseca.Do sada je potrebnu dokumentaciju dostavilo tek nekoliko hiljada štediša, uglavnom iz Republike Srpske, jer štediše u Federaciji BiH i dalje ne mogu da dobiju potvrdu da nisu ostvarili pravo po osnovu stare devizne štednje niti da im je ono priznato od strane bivših republika, a što je jedan od obaveznih dokumenata koji se prilaže uz prijavu.

Јoš četiri mjeseca za staru deviznu štednjuDo isteka roka za prijavu potraživanja po osnovu stare devizne štednje koju su građani BiH imali u bankama iz Srbije ili u njihovim filijalama širom bivše Јugoslavije ostalo je manje od četiri mjeseca.

Do sada je potrebnu dokumentaciju dostavilo tek nekoliko hiljada štediša, uglavnom iz Republike Srpske, jer štediše u Federaciji BiH i dalje ne mogu da dobiju potvrdu da nisu ostvarili pravo po osnovu stare devizne štednje niti da im je ono priznato od strane bivših republika, a što je jedan od obaveznih dokumenata koji se prilaže uz prijavu.

Taj dokument u Srpskoj još od marta ove godine izdaje Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, tako da u ovom dijelu BiH nema zastoja po tom pitanju.

"Do sada smo ih izdali 2.050, u prosjeku 20 dnevno. Gužvi nema i građani mogu potvrdu dobiti isti dan kad dođu u neku od naših poslovnih jedinica koje ih izdaju", kažu u ovoj Agenciji.

Sa druge strane, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10. oktobra donijela odluku kako će te potvrde izdavati Finansijsko-informatička agencija, takođe bez naknade.

Prema informacijama koje imaju u Udruženju za zaštitu deviznih štediša u BiH, već od ponedjeljka Agencija iz Federacije će početi sa izdavanjem potvrda i tako konačno odblokirati ovaj proces.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik