Poslovna zona Kreka-Sjever nudi povoljan zakup u trajanju od 40 godina

Bez autora
Oct 19 2017

U odnosu na ostale poslovne zone u BiH, poslovna zona Kreka-Sjever je posebna po tome što nudi dugoročni zakup u trajanju od 40 godina po povoljnoj cijeni po kvadratnom metru zemljišta. To za strane investitora znači da oni ne moraju imati par stotina hiljada maraka početne investicije za kupovinu zemljišta i infrastrukturu, a plaćat će toliko ekonomski prihvatljivu cijenu za najam da je neće praktično ni osjetiti. Šef Službe za ekonomski razvoj Tuzle Vedran Lakić rekao je da je takav način iznajmljivanja zemljišta vrlo povoljan za investitore, a dodatna pogodnost je što će Gradska uprava finansirati kompletnu infrastrukturu poslovne zone. Istakao je da će firme koje su dosad zakupile prostor u navedenoj poslovnoj zoni zaposliti više od 500 osoba. U infrastrukturu u poslovnoj zoni tokom prve faze bit će uloženo oko dva miliona KM. Ulaganja podrazumijevaju gradnju ceste i rješavanje komunalija.

Poslovna zona Kreka-Sjever nudi povoljan zakup u trajanju od 40 godinaU odnosu na ostale poslovne zone u BiH, poslovna zona Kreka-Sjever je posebna po tome što nudi dugoročni zakup u trajanju od 40 godina po povoljnoj cijeni po kvadratnom metru zemljišta.

To za strane investitora znači da oni ne moraju imati par stotina hiljada maraka početne investicije za kupovinu zemljišta i infrastrukturu, a plaćat će toliko ekonomski prihvatljivu cijenu za najam da je neće praktično ni osjetiti.

Šef Službe za ekonomski razvoj Tuzle Vedran Lakić rekao je da je takav način iznajmljivanja zemljišta vrlo povoljan za investitore, a dodatna pogodnost je što će Gradska uprava finansirati kompletnu infrastrukturu poslovne zone.

Istakao je da će firme koje su dosad zakupile prostor u navedenoj poslovnoj zoni zaposliti više od 500 osoba.

U infrastrukturu u poslovnoj zoni tokom prve faze bit će uloženo oko dva miliona KM. Ulaganja podrazumijevaju gradnju ceste i rješavanje komunalija.

Iz Službe za ekonomski razvoj Tuzle poručuju da je cilj jačanje malih i srednjih firmi, a tu ideju dodatno će potaknuti kvalitetan zakonski okvir. Zakon o javno-privatnom partnerstvu predstavlja veoma važan zakonski okvir za unapređenje stanja u području pokretanja velikog broja projekata od javnog interesa, kao što je i ova poslovna zona.

- Smatram da bi zakon o javno-privatnom partnerstvu bio koristan za Gradsku upravu Tuzla i trebao bi predviđati da privatni sektor koji ima određena finansijska sredstva na raspolaganju i infrastruktura koja je od javnog inetresa pronađu određeni zajednički jezik - naveo je Lakić.

Tuzla je ranije poduzela korake u stvaranju osnove za razvoj privrede. S tim u vezi daju dobre mogućnosti mladim ljudima koji se žele baviti informacionim tehnologijama, te je 2004. otvoren i razvojno-poduzetnički centar u Lipnici u krugu bivšeg Rudnika Lipnica u kojem radi 30 firmi, a neke od njih će svoje poslovanje proširiti upravo u poslovnoj zoni Kreka-Sjever.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik