Stara železara i dalje proizvodi gubitke

Bez autora
Oct 22 2017

Kad je kineski „Hestil” u aprilu 2016. godine preuzeo „Železaru Smederevo” za 46 miliona evra iz stare firme uzeo je samo ono što valja, dok jer državi ostalo sve ono što ne valja. U prevodu, Kinezi su preuzeli imovinu, a staroj firmi ostali su dugovi. U ovoj činjenici krije se odgovor na pitanje kako je „Železara Smederevo”, kompanija koja ne radi, nema proizvodnju i nema zaposlene završila kao prvorangirana na spisku 100 najvećih gubitaša. Prema podacima Agencije za privredne registre, ova ljuštura od firme, 2016. godinu završila je u minusu od 16,22 milijarde dinara. Istovremeno, zdravi deo firme koji od jula prošle godine postoji pod nazivom „Hestil Srbija ajron end stil” ostvario je dobit od 1,32 milijarde dinara.

Stara železara i dalje proizvodi gubitkeKad je kineski „Hestil” u aprilu 2016. godine preuzeo „Železaru Smederevo” za 46 miliona evra iz stare firme uzeo je samo ono što valja, dok jer državi ostalo sve ono što ne valja. U prevodu, Kinezi su preuzeli imovinu, a staroj firmi ostali su dugovi.

U ovoj činjenici krije se odgovor na pitanje kako je „Železara Smederevo”, kompanija koja ne radi, nema proizvodnju i nema zaposlene završila kao prvorangirana na spisku 100 najvećih gubitaša.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ova ljuštura od firme, 2016. godinu završila je u minusu od 16,22 milijarde dinara. Istovremeno, zdravi deo firme koji od jula prošle godine postoji pod nazivom „Hestil Srbija ajron end stil” ostvario je dobit od 1,32 milijarde dinara.

Prethodne 2015. godine, dakle pre dolaska Kineza u „Hestil”, čeličana je bila drugorangirana na spisku sto najvećih gubitaša. Samo za godinu dana ukupni gubitak ove kompanije uvećao se za 34,2 odsto, pokazuju podaci APR-a. Gubitak iznad visine kapitala iznosi 43,38 milijardi dinara.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede objasnio je pre dva dana da je neprijatno istorijsko nasleđe smederevske čeličane ostalo u toj ljušturi od firme, kao i da će vlada nastojati da taj problem reši.

– Jedino rešenje je da nakon što ova kompanija ispuni sve svoje obaveze prema poveriocima ode u stečaj. To je neizbežno. Ali, ono što je olakšavajuća okolnost jeste da ova firma nema zaposlenih i da je svih 5.000 radnika prešlo u novoosnovanu kompaniju u koju je „Hestil” preneo imovinu – kaže Stevanović.

Međutim, ono što na prvi mah zbunjuje jeste to što se u izveštaju APR-a navodi da „Železara Smederevo” ima i 2.524 zaposlena. Sa druge strane, Stevanović je pre dva dana izjavio da kompanija nema zaposlenih.

U Ministarstvu privrede pojašnjavaju da je reč o finansijskom izveštaju za 2016. godinu i da su Kinezi polovinom te godine preuzeli kompaniju. S obzirom na to da je odliv radnika iz jedne u drugu firmu trajao mesecima, na kraju 2016. godine evidentiran je prosečan broj zaposlenih i to je 2.524 radnika koja se navode u finansijskom izveštaju. U ovom dokumentu piše i to da je ova kompanija poslednjeg dana 2016. godine imala 12 zaposlenih.

Zanimljivo je i da se u izveštaju APR-a navodi i da je „posmatrano društvo, sa preostalim delom imovine, nastavilo da obavlja delatnost trgovine na veliko”. Tačnije, ova kompanija trenutno se bavi prodajom sekundarnih sirovina preostalih posle prodaje dela imovine Kinezima, vidi se u napomenama uz finansijski izveštaj.

Ova kompanija tokom 2016. godine ostvarila je i neke poslovne prihode i to u iznosu od 20,30 milijardi dinara. Koliko je novca zarađeno u prvoj polovini godine, a koliko nakon što su Kinezi ugovorom preuzeli 98 imovinskih celina ne vidi se iz finansijskog izveštaja.

Ali se vidi da su prihodi za godinu dana pali za 54,6 odsto. Iz izveštaja može da se vidi i to da ova kompanija ipak raspolaže nekom imovinom koja vredi oko šest milijardi dinara. Očekivano, posle prodaje, poslovna imovina koju ovo društvo angažuje manja je za 76,1 odsto.

Pri tome, neto gubitak ovog društva niži je za 8,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, a čini 5,3 odsto ukupnog minusa iskazanog na nivou cele privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik