Gradi se najveća evropska fabrika baterija za električne automobile

Bez autora
Oct 22 2017

Inovativna kompanija Northvolt u četvrtak je objavila da je izabrala matičnu Švedsku za lokaciju na kojoj će graditi najveću fabriku baterija za električne automobile u Evropi.Iz švedske start-up kompanije su poručili da su odabrali grad Skeleftea, smješten u priobalju na industrijskom sjeveroistoku Švedske, gdje će izgraditi postrojenja u kojima će zaposliti do 2.500 ljudi. U blizini su i glavna švedska nalazišta nikla, kobalta, litijum i grafita. Prateći istraživački centar s 300 do 400 zaposlenika biće smješten u gradu Vasterasu 150-ak kilometara zapadno od Stokholma, prvom sjedištu švedsko-švajcarskog ABB-a koji je partner Northvoltu u ovome projektu.

Gradi se najveća evropska fabrika baterija za elekrične automobileInovativna kompanija Northvolt u četvrtak je objavila da je izabrala matičnu Švedsku za lokaciju na kojoj će graditi najveću fabriku baterija za električne automobile u Evropi.

Iz švedske start-up kompanije su poručili da su odabrali grad Skeleftea, smješten u priobalju na industrijskom sjeveroistoku Švedske, gdje će izgraditi postrojenja u kojima će zaposliti do 2.500 ljudi. U blizini su i glavna švedska nalazišta nikla, kobalta, litijum i grafita.

Prateći istraživački centar s 300 do 400 zaposlenika biće smješten u gradu Vasterasu 150-ak kilometara zapadno od Stokholma, prvom sjedištu švedsko-švajcarskog ABB-a koji je partner Northvoltu u ovome projektu.

"Evropa ubrzano korača prema elektrifikaciji. Švedska raspolaže čistom i cjenovno pristupačnom energijom, lako dostupnim sirovinama i snažnom industrijskom tradicijom duboko zapisanom u genima pa je u jedinstvenom položaju da uspostavi masovnu proizvodnju baterija koja će poduprijeti tu tranziciju ", kazao je Peter Karlson, osnivač i izvršni direktor Northvolta.

Švedski ministar privrede Mikael Damberg kazao je tom prigodom da je "to veliki dan, ne samo za dva odabrana grada, nego i za Švedsku i za Evropu".

Izgradnja fabrike trebala bi započeti u drugoj polovini iduće godine a očekuje se da će progresivno povećavati proizvodnju između 2020. i 2023. godine. Nakon što bude u potpunosti operativna, u toj će se fabrici godišnje proizvoditi baterije od ukupno 32 gigavatsata.

Projekt zahtijeva ulaganje od četiri milijarde evra kroz šestogodišnji period za što su sredstva već osigurana. Northvoltova fabrika neće biti usmjerena samo električnim automobilima i drugim vozilima, nego i proizvođačima obnovljive energije koji traže skladišta za električnu energiju, kao i drugim industrijskim kompanijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik