Nelegalni popusti konačno ukroćeni

Bez autora
Nov 12 2017

Osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske, sudeći prema ocjeni njihovih i čelnika Agencije za osiguranje RS, konačno su raskrstila sa davanjem nelegalnih popusta vozačima prilikom registrovanja vozila. Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti godinama su bili jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos džentlmenskom dogovoru da to neće činiti, a kasnije i donesenim pravilima kojima je to strogo zabranjeno i kažnjivo. Na jučerašnjem sastanku predstavnika članova Izvršnog odbora Udruženja društava za osiguranje i Agencije za osiguranje RS zaključeno je da akteri na tržištu osiguranja poštuju smjernice za uređenje tržišta kojim je zabranjeno davanje nelegalnih popusta.

Nelegalni popusti konačno ukroćeniOsiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske, sudeći prema ocjeni njihovih i čelnika Agencije za osiguranje RS, konačno su raskrstila sa davanjem nelegalnih popusta vozačima prilikom registrovanja vozila.

Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti godinama su bili jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos džentlmenskom dogovoru da to neće činiti, a kasnije i donesenim pravilima kojima je to strogo zabranjeno i kažnjivo.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika članova Izvršnog odbora Udruženja društava za osiguranje i Agencije za osiguranje RS zaključeno je da akteri na tržištu osiguranja poštuju smjernice za uređenje tržišta kojim je zabranjeno davanje nelegalnih popusta.

- Sva osiguravajuća društva koja posluju u Srpskoj postupila su na osnovu smjernica Agencije za osiguranje RS, koje su u primjeni od 1. novembra 2017. godine, tako što su svoje poslovanje i način rada na tržištu uskladili sa važećim propisima i prestali sa dosadašnjom lošom praksom koja je prijetila da ugrozi tržište osiguranja - saopšteno je iz Privredne komore RS u sklopu koje djeluje Udruženje društava za osiguranje.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je da je od izuzetnog značaja za osiguranike da osiguravajuća društva naplaćuju premije onako kako je propisano zakonom.

- Samo na takav način osiguravajuća društva mogu adekvatno da popune svoje tehničke rezerve i samo u tom slučaju oni koji budu oštećeni u saobraćajnim nesrećama mogu da budu kvalitetno i obeštećeni, jer tada osiguravajuća društva mogu brzo isplatiti odštetne zahtjeve. Poštivanje smjernica je od velikog značaja ne samo za osiguravajuća društva, već za naše osiguranike. Zaštita osiguranika i brzo i kvalitetno rješavanje odštetnih zahtjeva je upravo i primarni zadatak Agencije za osiguranje - kaže Durmić.

I dok je jedan veliki problem riješen na površinu je isplivao potencijalni drugi. Na sastanku su analizirane eventualne opasnosti koje bi mogle da ugroze primjenu donesenih smjernica, a odnose se na nelicencirane zastupnike i stanice za tehnički pregled gdje ne postoje registrovana prodajna mjesta osiguravajućih društava.

Članovi Izvršnog odbora Udruženja osiguravajućih društava dali su punu podršku Agenciji za osiguranje da bez kompromisa preduzme i najrigoroznije mjere prema eventualnim prekršiocima donesenih smjernica.

- Zauzeli smo stav da ćemo se sa kvazizastupnicima koji se pojave na tim mikrolokacijama boriti odmah i da nećemo dozvoliti da ta pojava uhvati maha. Svaka stanica za tehnički pregled potencijalno može biti takav punkt. Gdje god prepoznamo da je neka stanica za tehnički pregled problematična, rješavaćemo to slanjem mješovite delegacije koja će vršiti kontrolu - rekao je Durmić i dodao da će se u te aktivnosti vjerovatno uključiti i druge institucije kao što su MUP i Poreska uprava RS.

Osiguravajuće društva posezala su za raznim nezakonitim povlasticama da bi pridobila korisnike osiguranja. Vozačima su prilikom registracije vozila nudili popuste na polisu osiguranja, besplatan tehnički pregled, pa čak i kupone za gorivo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik