Dvije zgrade banjalučke „Medicinske elektronike“ idu ponovo na doboš

Bez autora
Nov 16 2017

Stečajni upravnik banjalučke „Medicinske elektronike“ Lazo Tomić zakazao je četvrtu licitaciju za dvije zgrade ove ustanove jer bokserski sudija Zdravko Milojević nije uplatio 3,2 miliona maraka ponuđenih na prošloj, niti je dostavio dokaz da se kreditno zadužuje kako bi isplatio novac. Milojevićev sin Ognjen je na licitaciji održanoj 4. oktobra ponudio za dva objekta „Medicinske elektronike“ marku više od 3,2 miliona za koliko su bile ponuđene nekretnine. Imao je rok do 6. novembra da uplati izlicitirani iznos, ali se to nije desilo. Zatražio je i da mu bude produžen rok za uplatu, ali uz taj zahtjev nije dostavio nijedan valjan dokument da će to zaista i uraditi i da se kreditno zadužuje za tu investiciju.

Dvije zgrade banjalučke „Medicinske elektronike“ idu ponovo na dobošStečajni upravnik banjalučke „Medicinske elektronike“ Lazo Tomić zakazao je četvrtu licitaciju za dvije zgrade ove ustanove jer bokserski sudija Zdravko Milojević nije uplatio 3,2 miliona maraka ponuđenih na prošloj, niti je dostavio dokaz da se kreditno zadužuje kako bi isplatio novac.

Milojevićev sin Ognjen je na licitaciji održanoj 4. oktobra ponudio za dva objekta „Medicinske elektronike“ marku više od 3,2 miliona za koliko su bile ponuđene nekretnine. Imao je rok do 6. novembra da uplati izlicitirani iznos, ali se to nije desilo. Zatražio je i da mu bude produžen rok za uplatu, ali uz taj zahtjev nije dostavio nijedan valjan dokument da će to zaista i uraditi i da se kreditno zadužuje za tu investiciju.

Zbog toga je Tomić raspisao četvrtu licitaciju za prodaju dva objekta, koja će biti održana 20. decembra u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. Dvije nekretnine „Medicinske elektronike“ procijenjene su na 7,83 miliona, ali ih Tomić ne može prodati ispod 3,2 miliona KM.

- Milojević nije uz zahtjev za produženje roka uplate dostavio nijedan valjan dokument da je od banke zatražio kredit, da je taj zahtjev za zaduženje stručna služba ocijenila pozitivno i da se samo čeka zasjedanje kreditnog odbora u tom predmetu. Sud zbog toga nije mogao produžiti rok - kazao je Tomić i dodao da je i sud zauzeo praksu da više nikome ne produžuje rok za uplatu novca, jer je to od izuzetka postalo pravilo.

Milojević nije odgovarao na telefonske pozive tako da nismo uspjeli saznati da li ostaje pri odluci da kupi nekretnine „Medicinske elektronike“ i da li će učestvovati na novoj licitaciji.

Stečaj u „Medicinskoj elektronici“, koju je potreslo više afera, pokrenut je u julu 2010. godine. U martu 2010. godine na osnovu naloga tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS pohapšeno je više čelnika Investiciono-razvojne banke RS, suvlasnika i direktora „Medicinske elektronike“ zbog sumnje da su manipulisali akcijama i širili lažne informacije kako bi biznismenu iz Banjaluke Mili Radišiću omogućili jeftino preuzimanje državnog kapitala i time oštetili budžet RS za milionski iznos.

Presudom Vrhovnog suda RS iz 2014. godine Radišić je osuđen na tri godine zatvora zbog manipulacija akcijama „Medicinske elektronike“. Tom presudom je poništen i ugovor kojim je Radišić kupio akcije ovog preduzeća.

Suvlasnici

U glavnoj zgradi „Medicinske elektronike“, koja je ponuđena na prodaju suvlasnici prostorija su i „Triglav osiguranje“ i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Svoje prostorije u tom objektu ima i Ministarstvo finansija RS, odnosno Komisija za hartije od vrijednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik