Do kraja 2017. da ostane 120 preduzeća za privatizaciju

Bez autora
Nov 19 2017

Do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostaće još 120 za koja će država nastojati da nađe vlasnike, očekuje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.On je rekao da ne očekuje da će se za sve te kompanije naći novi vlasnici, jer su neke od njih uništene, a neke samo fiktivno postoje i nemaju delatnost, pa je za njih jedini spas stečajni postupak, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede. Kako je ocenio, kompanije će po najpovoljnijim uslovima biti ponuđene potencijalnim kupcima, ali njihova imovina više ne može da služi kao hipoteka za kredite, kao što je nekad bio slučaj.

Do kraja 2017. da ostane 120 preduzeća za privatizacijuDo kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostaće još 120 za koja će država nastojati da nađe vlasnike, očekuje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je rekao da ne očekuje da će se za sve te kompanije naći novi vlasnici, jer su neke od njih uništene, a neke samo fiktivno postoje i nemaju delatnost, pa je za njih jedini spas stečajni postupak, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

Kako je ocenio, kompanije će po najpovoljnijim uslovima biti ponuđene potencijalnim kupcima, ali njihova imovina više ne može da služi kao hipoteka za kredite, kao što je nekad bio slučaj.

"Sada će se, ili rušiti do temelja kako bi se tu započeo novi biznis, ili će se kroz rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, novi vlasnici baviti nekom delatnošću koju odaberu. Svakako, ako uspemo da ostvarimo brojku od 120 preduzeća, dobićemo firme koje rade, plaćaju obaveze i nisu nikako zaštićene. Dok god budu mogle da funkcionišu tako - funkcionisaće", rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, privatizacijom se 12 godina niko nije bavio, ali je od prve vlade tada premijera Aleksandra Vučića, situacija promenjena.

"Nasledili smo portfelj od oko 560 preduzeća, a danas ih je tu 144. Tada smo najavili da ćemo iz nepopularne priče o privatizacijama i restrukturiranju, ulaziti polako u priču kreativne ekonomije. Danas se to i dešava", rekao je Stevanović, gostujući na TV "Stara Pazova".

Godišnje analize sektora malih i srednjih preduzeća pokazuju pozitivne efekte i u kontekstu rasta i broja zaposlenih, rekao je on i istakao da se zato nastavlja sa programima.

"Ostalo nam je nešto nepotrošenih para, iako smo dosta potrošili. Samo za bespovratna sredstva imamo još oko 240 miliona dinara. Koristim priliku da pozovem zainteresovane vlasnike firmi da apliciraju za ta sredstva", rekao je državni sekretar.

Objasnio je da bespovratna sredstva čine 20 odsto investicije u opremu, dok je 80 odsto povoljna kreditna linija Fonda za razvoj.

"Tako nešto za mala i srednja preduzeća ne postoji na tržištu. Mislim da ćemo, kroz narednu godinu, nastojati da se još više približimo firmama. Takođe, ponovo ćemo obezbediti sredstva za početnike u biznisu. Pozivam ih sve da se javljaju, da se informišu", rekao je Stevanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik