Alarm u Briselu zbog aktivnosti Kine u centralnoj i istočnoj Evropi

Bez autora
Nov 28 2017

Kina će se verovatno suočiti sa izazovima kada pokuša da sprovede projekte u zemljama Centralne i Istočne Evrope koje su u Evropskoj uniji, jer za njih ne samo da važe propisi EU o zaštiti konkurencije, već od bloka dobijaju i značajna sredstva za finansiranje infrastukturnih projekata.U tekstu povodom samita "16 +1" koji je juče održan u Budimpešti, briselski portal navodi da su u okviru kineskog programa "Jedan pojas, jedan put" ubrizgana finansijska sredstva u infrastrukturnu, logističku i transportnu mrežu kako bi se kineskim proizvodima omogućio lakši ulazak na evropsko tržište.

Alarm u Briselu zbog aktivnosti Kine u centralnoj i istočnoj EvropiKina će se verovatno suočiti sa izazovima kada pokuša da sprovede projekte u zemljama Centralne i Istočne Evrope koje su u Evropskoj uniji, jer za njih ne samo da važe propisi EU o zaštiti konkurencije, već od bloka dobijaju i značajna sredstva za finansiranje infrastukturnih projekata, piše portal Poilitiko.

U tekstu povodom samita "16 +1" koji je juče održan u Budimpešti, briselski portal navodi da su u okviru kineskog programa "Jedan pojas, jedan put" ubrizgana finansijska sredstva u infrastrukturnu, logističku i transportnu mrežu "kako bi se kineskim proizvodima omogućio lakši ulazak na evropsko tržište".

"Kina godinama promoviše velike investicije i inicijativu '16+1' kako bi povećala svoj uticaj u zemljama centralne i istočne Evrope, ali su ti njeni napori u poslednje vreme upalili alarmno zvonce u Briselu, naročito zbog aktivnosti Pekinga na Balkanu", navodi se u tekstu.

Profesor asistent sa Univerziteta u Budimpešti Tamaš MaturaI kaže za Politiko, da je Kina sa projektima uspešnija na Zapadnom Balkanu - u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, "gde sredstva EU nisu dostupna, a propisi EU nisu primenjivi".

Lideri zemalja Zapadnog Balkana su, dodaje portal, "toplo dočekali kineske ekonomske inicijative, okrenuvši se izgradnji prijateljskih odnosa sa Pekingom".

Srbiji, koja ima najviše koristi od kineskih investicija u regionu, Kina je kupila fabrike i obezbedila finansijska sredstva za puteve, mostove, energetske projekte i železnicu.

Ključni projekat Kine u ovom regionu je planirana izgradnja brze železnice Beograd-Budimpešta, a radovi na srpskoj deonici bi trebalo da počnu ove nedelje. Modernizacija pruge će, kako se dodaje, omogućiti kineskoj robi, koja dolazi iz luka u Grčkoj da brzo, preko Srbije, uđu u EU.

"EU pozdravlja investiciju - bilo domaću ili stranu - sve dok je u skladu sa zakonom EU", izjavio je šef delegacije EU u Kini u februaru povodom tog projekta, podseća portal.

Istovremeno Politiko ocenjuje da "koliko god da je Peking planirao da 16 zemalja centralne i istočne Evrope budu kohezioni entitet koji će raditi zajedno na implementaciji zajedničkih projekata, te države u praksi imaju različite prioritete i posluju po različitim pravnim režimima" i dodaje da su države članice EU, a koje su deo te inicijative, manje otvorene za kineske investicije.

Kineski zvaničnici procenjuju da je Kina investirala više od osam milijardi dolara u region CIE, sa kojim je prošlogodišnja bilateralna trgovina bila za 11 odsto veća nego 2011. godine.

FT: Brisel uznemiren

Londonski Fajnenšel tajms piše da zemlje centralne i istočne Evrope saradnju sa Kinom vide kao ogromnu priliku za privredni razvoj i jačanje prijateljstva, a da prestonice zapadne Evrope na to gledaju sa podozrivošću.

Dok za Mađarsku inicijativa "16+1" (Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope) predstavlja "otvaranje ka istoku", Srbija na to gleda kao na učvršćivanje "pouzdanog prijateljstva", a Poljska opisuje to kao "ogromnu mogućnost", navodi FT.

Istovremeno, u vodećim prestonicama zemalja EU se mogu čuti dosta "zajedljive" kritike i bojazan diplomata da Peking može da iskoristi inicijativu da podrije propise EU, iskoristivši rastuće tenzije između istočnog i zapadnog dela Unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik