Da je bitkoin država bio bi 53. najbogatija zemlja sveta

Bez autora
Nov 29 2017

Vrednost svih bitkoina u opticaju, nakon što je ta kriptovaluta probila nivo od 10.000 dolara, iznosi preko 170 milijardi dolara, prema podacima portala Kvarc, što nadmašuje pojedine vodeće svetske kompanije, pa čak i države.Bitkoin je sada vredniji od banke Sitigrup čija je tržišna vrednost 165 milijardi dolara, IBM-a, zatim banke HSBC i Pepsija, prema listi kompanije PwC na kojoj je rangirano 100 najvećih svetskih kompanija. Virtuelna valuta je, kako se dodaje, znatno vrednija i od Unilevera, Masterkarda i Simensa.

Da je bitkoin država bio bi 53. najbogatija zemlja svetaVrednost svih bitkoina u opticaju, nakon što je ta kriptovaluta probila nivo od 10.000 dolara, iznosi preko 170 milijardi dolara, prema podacima portala Kvarc, što nadmašuje pojedine vodeće svetske kompanije, pa čak i države.

Bitkoin je sada vredniji od banke Sitigrup čija je tržišna vrednost 165 milijardi dolara, IBM-a (164 milijarde dolara), zatim banke HSBC (162 milijarde dolara) i Pepsija (160 milijardi dolara), prema listi kompanije PwC na kojoj je rangirano 100 najvećih svetskih kompanija, prenosi Raša tudej.

Virtuelna valuta je, kako se dodaje, znatno vrednija i od Unilevera (149 milijardi dolara), Masterkarda (121 milijardi dolara) i Simensa (117 milijardi dolara).

Ukoliko se tržišna kapitalizacija bitkoina poredi s bruto domaćim proizvodom pojedinih zemalja, onda njegova vrednost premašuje BDP Alžira (156 milijardi dolara) i Katara (152 milijarde dolara).

Ako ova kriptovaluta ojača za još 250 dolara, postaće vrednija i od BDP-a Iraka.

Kada bi bitkoin bio država, bio bi 53. najbogatija država na svetu, navodi RT.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik