Snažan rast putovanja i turističke privrede u Evropi

Bez autora
Nov 30 2017

Evropljani su ostvarili u periodu januar-avgust 2017. godine 5,5 odsto više putovanja u inostranstvo, pokazuju rezultati prezentovani na 25. Forumu svetskih turističkih poslenika održanom u Pizi ovog meseca.Prema istraživanju koje svake godine zajednički sprovode World Travel Monitor, analitička kuća IPK International i turistička berza ITB Berlin, evropski rezultat za osam meseci 2017. znatno nadilazi rast registrovan u celoj prošloj godini od 3,0 procenta, kao i prvobitnu prognozu za ovu godinu o rastu od 4,0 odsto.

Snažan rast putovanja i turističke privrede u EvropiEvropljani su ostvarili u periodu januar-avgust 2017. godine 5,5 odsto više putovanja u inostranstvo, pokazuju rezultati prezentovani na 25. Forumu svetskih turističkih poslenika održanom u Pizi ovog meseca.

Prema istraživanju koje svake godine zajednički sprovode World Travel Monitor, analitička kuća IPK International i turistička berza ITB Berlin, evropski rezultat za osam meseci 2017. znatno nadilazi rast registrovan u celoj prošloj godini od 3,0 procenta, kao i prvobitnu prognozu za ovu godinu o rastu od 4,0 odsto.

Snažno povećanje putovanja Evropljana u inostranstvo i dobri rezultati turističke privrede na mnogim destinacijama Starog kontinenta, prema proceni iznetoj u istraživanju, nastaviće se i u 2018, prenosi portal Travel Daily News.

Tokom posmatranog perioda od osam meseci u Evropi je, kako se navodi nastavljen "bum" kratkih turističkih gradskih putovanja, a snažniji rast nego lani zabeležen je i u kategoriji godišnjih odmora u primorskim turističkim centrima, dok je trend putovanja dugolinijskih putovanja Evropljana ka dalekim destinacijama usporio, naročito u SAD.

"Ovi snažni pokazatelji odražavaju pozitivne ekonomske trendove i visok nivo poverenja Evropljana u bezbednost putovanje. Evropa ostaje jedan od glavnih pokretača rasta svetske industrije putovanja", izjavio je Rolf Frajtag, glavni izvršni direktor IPK International-a, koji vodi World Travel Monitor.

Najspektakularniji rast putovanja zabeležen je ove godine u Rusiji, gđe su putovanja u inostranstvo skočila za 18 odsto u periodu od januara do avgusta.

Među ostalim top tržištima u pogledu rasta putovanja van matične zemlje su Poljska, Holandija i Francuska.

Osim što su povećali putovanja u inostranstvo, Evropljani su u osam meseci ove godine ugostili i više stranih posetilaca nego u istom lanjskom periodu, pri čemu istraživanje pokazuje da su visoke stope rasta iznad evropskog proseka zabeležile zemlje poput Islanda, Holandije, Bugarske, Španije, Portugalije i Hrvatske.

To potvrđuju i novi podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) o osmoprocentnom rastu međunarodnih turističkih dolazaka u evropske destinacije od januara do kraja avgusta, što je takođe znatno iznad stope rasta poslednjih godina.

Južna i sredozemna Evropa registrovale su 12 posto više međunarodnih dolazaka, zapadna 7,0 odsto, severna Evropa 6,0 procenata, a srednja i istočna 4,0 posto.

Za iduću godinu IPK International predviđa rast od 4,0 procenta za putovanja Evropljana, pri čemu se očekuje porast putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva za 6,0 posto, uprkos slabljenju funte, kao i iz Rusije za 0,6 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik