Planteu: Agrokor korektno upravlja Mercatorom

Bez autora
Dec 03 2017

I u svom drugom izvještaju izvanredni član Mercatorove Uprave imenovan na temelju posebnog Lex Mercatora Gregor Planteu ustanovio je da Agrokor korektno upravlja najvećim slovenskim trgovcem. Svi poslovi Mercatora sklopljeni s većinskim vlasnikom Agrokorom i njima povezanim društvima su u razdoblju od kolovoza do kraja listopada, bili obavljani prema načelima savjesnosti, goapodarstvenosti i vjerodostojnosti. Mercator pri tome nije bio na bilo koji način oštećen. Mercator je u promatranom razdoblju nabavljao robu od Agrokorovih tvrtki Konzuma, Zvijezde, Leda, PIK Vrbovec, Jamnice, Belja, PIK Vinkovci, Agrolagune, Solane Pag, Velpro–centra i Agrokor Trgovine.

Planteu: Agrokor korektno upravlja MercatoromI u svom drugom izvještaju izvanredni član Mercatorove Uprave imenovan na temelju posebnog Lex Mercatora Gregor Planteu ustanovio je da Agrokor korektno upravlja najvećim slovenskim trgovcem.

- Svi poslovi Mercatora sklopljeni s većinskim vlasnikom Agrokorom i njima povezanim društvima su u razdoblju od kolovoza do kraja listopada, bili obavljani prema načelima savjesnosti, goapodarstvenosti i vjerodostojnosti. Mercator pri tome nije bio na bilo koji način oštećen, napisao je Planteu.

Mercator je u promatranom razdoblju nabavljao robu od Agrokorovih tvrtki Konzuma, Zvijezde, Leda, PIK Vrbovec, Jamnice, Belja, PIK Vinkovci, Agrolagune, Solane Pag, Velpro–centra i Agrokor Trgovine.

U nekim slučajevima je vrijednost robe porasla, a pojedini dobavljači povećavaju tržišni udjel u Sloveniji. Analiza je pokazala da su nabavne cijene s povezanim i nepovezanim tvrtkama bile usporedive.

Jednako je bilo i s prodajnim cijenama (Mercator je dobavljao PIK Vrbovcu, Ledu, Zvijezdi i Kompasu). Kroz transferne cijene, dakle, nije došlo do iscrpljivanja Mercatora. U promatranom razdoblju Mercator je od Agrokorovih društava kupio oko 2,5 posto ukupne nabave, a prodao im je samo 0,1 posto ukupne prodaje. Međusobno trgovanje je u padu.

Kod iznajmljivanja nekretnina (Ko0mpasu i Jamnici), Mercator je zaručanavao najamninu u skladu s tržišnim najamninama. U ovom trenutku društvo većinskom vlasniku ili njegovim tvrtkama kćerima nije dalo nikakvo jamstvo ili sličnu obvezu niti predujam ili kredit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik