CIP ipak ne ide na doboš

Bez autora
Dec 03 2017

Saobraćajno preduzeće CIP ipak neće otići na doboš! "Železnice Srbije a.d." postigle su dogovor sa jednim od izvršitelja koji je oglasio prodaju ove firme. Dug prema delu radnika, onima koje zastupa Nemanja Protić, vredan 37 miliona dinara, biće isplaćen do 15. decembra. Polovina novca na račun bi trebalo da im legne već danas. Ostatak duga za kamate i sudske sporove je oko 16 miliona dinara i biće isplaćen na šest mesečnih rata, od januara sledeće godine. Narednih dana bi "Železnice" trebalo da postignu sporazum i sa ostalim izvršiteljima koji, zajedno sa Protićevim klijentima, potražuju oko 80 miliona dinara. Kako je izjavio Nemanja Protić, on će u ponedeljak povući oglas o prodaji koja je bila zakazana za 18. decembar.

CIP ipak ne ide na dobošSaobraćajno preduzeće CIP ipak neće otići na doboš! "Železnice Srbije a.d." postigle su dogovor sa jednim od izvršitelja koji je oglasio prodaju ove firme, saznaju "Novosti".

Dug prema delu radnika, onima koje zastupa Nemanja Protić, vredan 37 miliona dinara, biće isplaćen do 15. decembra. Polovina novca na račun bi trebalo da im legne već danas. Ostatak duga za kamate i sudske sporove je oko 16 miliona dinara i biće isplaćen na šest mesečnih rata, od januara sledeće godine.

Narednih dana bi "Železnice" trebalo da postignu sporazum i sa ostalim izvršiteljima koji, zajedno sa Protićevim klijentima, potražuju oko 80 miliona dinara.

Kako je za "Novosti" izjavio Nemanja Protić, on će u ponedeljak povući oglas o prodaji koja je bila zakazana za 18. decembar.

Saobraćajni institut je stavljen na licitaciju zbog dugovanja "Železnica", a prodaja ovog preduzeća zakazana je za 18. decembar. Izvršenje je pokrenuto na inicijativu radnika kojima od 2009. do 2012. godine nisu isplaćene zarade i smenski rad. "Železnicama" su računi blokirani gotovo dve godine. Pošto radnici ne mogu da naplate potraživanja od ove kompanije, tražili su novac koji bi se obezbedio prodajom njene ćerke firme.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da su "Železnice" do sada po osnovu potraživanja za smenski rad isplatile oko dve milijarde dinara, a trenutna potraživanja svih poverilaca po ovom osnovu iznose više stotina miliona dinara.

Procenjena vrednost Saobraćajnog instituta je oko 1,3 milijarde dinara, a početna cena na prvoj zakazanoj prodaji je bila 910 miliona dinara. Početna cena prilikom ovakvih licitacija određuje se tako što se izračuna 70 odsto od procenjene vrednosti.

Po zakonu poverioci, odnosno radnici, imaju pravo da predlože načine naplate duga. Njihov advokat je predložio da naplata prvo ide sa računa "Železnica", a onda iz udela u Saobraćajnom institutu, ali je problem nastao kada su računi "Železnica" blokirani.

Ne traže svi prodaju

Saobraćajni institut CIP je jedno od retkih državnih preduzeća koje uspešno posluje i čija je neto dobit prošle godine bila 103 miliona dinara. Njihovi stručnjaci su nacrtali novu trasu pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, kao i veliki broj najznačajnijih infrastrukturnih projekata. "Železnice" imaju još mnogo sudskih sporova koje su izgubile zbog neisplaćenih zarada, ali ostali advokati nisu želeli da dugove "Železnica" naplate prodajom CIP-a.

- Ne želimo da ucenjujemo firmu koja nam ništa ne duguje - kažu zastupnici radnika. - Naši klijenti će sačekati da se naplate od prodaje imovine "Železnica", jer ova firma ima hotele, stanove i poslovni prostor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik