Rotschild traži strateškog partnera za Gorenje

Bez autora
Dec 04 2017

Uprava Gorenja otpočela je potragu za strateškim partnerom. Za finansijskog savjetnika izabrana je kompanija Rotschild Italia koja je dio međunarodne investicione banke Rotschild & Co. Poznato je da je Gorenje 9. novembra najavilo da će grupa zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Kako je moguće saznati, radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije te koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju. S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kojega bi Gorenje zanimalo zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

Rotschild traži strateškog partnera za GorenjeUprava Gorenja otpočela je potragu za strateškim partnerom. Za finansijskog savjetnika izabrana je kompanija Rotschild Italia koja je dio međunarodne investicione banke Rotschild & Co.

Poznato je da je Gorenje 9. novembra najavilo da će grupa zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Kako je moguće saznati, radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije te koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju.

S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kojega bi Gorenje zanimalo zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

Prije mjesec dana, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i hladnjake za evropsko tržište pod brendom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenački mediji.

Prekid saradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je saradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 odsto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

Uz menadžersku ekipu Gorenja, među najvećim dioničarima je država putem Kapitalskog fonda KAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik