Tanki rezultati prodaje imovine u inostranstvu

Bez autora
Dec 04 2017

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao svega 355.221 marku, a kako bi pokušali poboljšati rezultat uskoro će potražiti kupca za odmaralište u Hrvatskoj i stan u Srbiji.Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans. Ta imovina nije bila predmet privatizacije, jer novi vlasnici preduzeća sa njom ne mogu upravljati zbog toga što se nalazi izvan teritorije RS.

Tanki rezultati prodaje imovine u inostranstvuFond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao svega 355.221 marku, a kako bi pokušali poboljšati rezultat uskoro će potražiti kupca za odmaralište u Hrvatskoj i stan u Srbiji.

Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans. Ta imovina nije bila predmet privatizacije, jer novi vlasnici preduzeća sa njom ne mogu upravljati zbog toga što se nalazi izvan teritorije RS.

- Do sada je prodato svega osam nekretnina iz pasivnog podbilansa za 355.221 marku i taj novac usmjeren je u Fond za razvoj i zapošljavanje RS za povećanje osnovnog kapitala. Dinamiku prenosa novca na Fond za razvoj, čija je osnovna djelatnost kreditiranje, utvrđuje Vlada RS posebnim aktom - kazali su u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, koja je i vlasnik ovih fondova.

Vlada je nedavno dala saglasnost IRB-u za prodaju odmarališta u Lukoranima u Hrvatskoj i stana u Beogradu koji se koristi kao poslovni prostor.

- Za prodaju stana i odmarališta biće raspisan javni poziv i nekretnine će biti prodate ponuđaču koji ponudi najvišu cijenu - naveli su u IRB-u.

U IRB-u kažu da mogu da raspolažu sa još pet nekretnina van granica RS, koje su veće vrijednosti u odnosu na one koje su do sada prodate. Riječ je o poslovnom prostoru u Beogradu, devastiranom odmaralištu Rudnika željezne rude Ljubija u Rogaškoj Slatini, te tri nekretnine u Biogradu na Moru u Hrvatskoj.

- Nekretnine koje su preduzeća iskazivala u pasivni podbilans u postupku privatizacije, s obzirom na to da se nalaze van teritorije RS i imajući u vidu i specifične propise i Sporazum o pitanjima sukcesije, ne knjiže se na Srpsku, već se u saradnji sa preduzećima sprovodi procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i upravljanje tom imovinom - pojasnili su u IRB-u RS.

Nezakonita prodaja

Od 2005. godine pokretani su mnogi sudski procesi za nezakonitu prodaju imovine Srpske u inostranstvu, čime je ona oštećena za desetine miliona KM.

Imovinu RS je ranije prodavao kako je ko stigao, a novac od toga stavljao u svoj džep. U najvećem dijelu sudskih postupaka optuženi su oslobođeni optužbi za zloupotrebu u raspolaganju imovinom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik