Usvojen Akcijski plan za energetsku efikasnost

Bez autora
Dec 04 2017

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2016 – 2018, kao prvi dokument u ovoj oblasti koji je napravila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, resornih entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta.Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko Distrikta, a sastavni dijelovi su Akcijski plan za energijsku efikasnost u FBiH od 2016. do 2018. godine i Izmjene i dopune Akcijskog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene uštede energije postignute u prethodnom razdoblju te planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

Usvojen Akcijski plan za energetsku efikasnostVijeće ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2016 – 2018, kao prvi dokument u ovoj oblasti koji je napravila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, resornih entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta.

Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko Distrikta, a sastavni dijelovi su Akcijski plan za energijsku efikasnost u FBiH od 2016. do 2018. godine i Izmjene i dopune Akcijskog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene uštede energije postignute u prethodnom razdoblju te planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

Akcijski plan pripremljen je u skladu sa obvezama BiH koje proističu iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i njenim odlukama o transpoziciji direktiva energetske efikasnosti u zakonodavstvo zemalja potpisnica ovog ugovora.

U Akcijski plan su uključene nove mjere za povećanje energetske efikasnosti u oblastima proizvodnje električne i energije za grijanje i hlađenje, uključujući daljinsko grijanje, kao i nove mjere u oblasti prijenosa i distribucije električne energije i plina.

Provođenje mjera i programa energetske efikasnosti stvorit će uvjete za nove investicije u ovoj oblasti, što će pomoći da se BiH bolje pozicionira na energetskoj karti Europe, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik