Naredne godine 80 milijardi dinara za kapitalne investicije

Bez autora
Dec 04 2017

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za narednu godinu planiran na osnovu projekcije rasta od 3,5 odsto, istakavši da je prostor za povećanje plata i penzija u 2018. utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u reformama u poslednje tri godine.Vujović je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije, na kojoj je obrazložio Predlog budžeta za 2018. godinu, naveo da će učešće zarada u budžetu za narednu godinu ostati na 8,3 odsto BDP. On je objasnio da se to učešće neće menjati i pored povećanja zarada za 10 odsto zaposlenima u javnom sketoru i pet odsto u administraciji, što je u bruto iznosu 35 milijardi dinara.

U narednoj godini više novca za investicijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za narednu godinu planiran na osnovu projekcije rasta od 3,5 odsto, istakavši da je prostor za povećanje plata i penzija u 2018. utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u reformama u poslednje tri godine.

Vujović je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije, na kojoj je obrazložio Predlog budžeta za 2018. godinu, naveo da će učešće zarada u budžetu za narednu godinu ostati na 8,3 odsto BDP.

On je objasnio da se to učešće neće menjati i pored povećanja zarada za 10 odsto zaposlenima u javnom sketoru i pet odsto u administraciji, što je u bruto iznosu 35 milijardi dinara.

Takođe, povećanje penzija za pet odsto u narednoj godini neće uticati na veće učešće opšte potrošnje u BDP-u, ukazao je ministar i naglasio da je u ovoj godini suficit u budžetu bio rekordan, deficit nizak, a rast realno iznosio dva odsto.

Prema njegovoj oceni, osim prostora za veće plate i penzije, u narednoj godini obezbeđeno je i više novca za investicije, odnosno 128,2 milijarde dinara, što je približno 2,7 odsto BDP.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, kako je precizirao, predviđena su ulaganja u kapitalne projekte u vrednosti od 79,97 milijardi dinara, od čega najviše u infrastrukturne u resoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u vrednosti od 52 milijarde dinara.

Vujović je napomenuo da će subvencije iz budžeta u narednoj godini imati razvojni karakter, pa će tako preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ići subvencije za "Železnice Srbije", "Puteve Srbije" i učešće u kapitalnim kreditima, koji su nasleđeni.

Efekti fiskalne politike se najbolje vide na smanjenju kamata, tako da će svako novo zaduživanje biti pod mnogo povoljnijim uslovima, čak i u privatnom sektoru, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik