Zaokružen prvi ciklus dodele sredstava zadrugama

Bez autora
Dec 05 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da je potpisivanjem još sedam ugovora danas zaokružen prvi ciklus dodele bespovratnih sredstava Vlade Srbije zadrugama. On je istakao da su ovoga puta dodeljena sredstva zadrugama u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, kao i Vojvodini, ukazavši na to da je na taj način zaokružen prvi ciklus dodele sredstava koji je pokrio čitavu teritoriju Srbije. Uz poruku da je ova godina istorijska za zadrugarstvo Srbije, on je podsetio na to da je novac dodeljen u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" kao deo Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

Zaokružen prvi ciklus dodele sredstava zadrugamaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da je potpisivanjem još sedam ugovora danas zaokružen prvi ciklus dodele bespovratnih sredstava Vlade Srbije zadrugama.

Krkobabić je istakao da su ovoga puta dodeljena sredstva zadrugama u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, kao i Vojvodini, ukazavši na to da je na taj način zaokružen prvi ciklus dodele sredstava koji je pokrio čitavu teritoriju Srbije.

On je, uz poruku da je ova godina istorijska za zadrugarstvo Srbije, podsetio na to da je novac dodeljen u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" kao deo Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

Ministar je rekao da je ovo je i prvi put da država podstiče srpske domaćine na ovaj način, i da smo svedoci da su u prethodih pola godine, uz podršku Odbora za selo SANU, Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, formirane čak 182 nove zadruge, koliko je inače osnovano u prethodnih pet godina zajedno.

On je dodao da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz ovog programa u 2017. godini 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, najavivši da će sredstva koja država izdvaja za ovu namenu biti četiri puta veća u narednoj godini.

Ideja je da kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga po horizontali, u složene sisteme koji bi se bavili i naučno-istraživačkim radom, kontrolom kvaliteta, izvozom i tako predstavljali ozbiljne privredne subjekte, rekao je Krkobabić.

Akademik Dragan Škorić čestitao je prisutnima i izrazio želju da ih u što skorije vreme vidi kao jake robne zadruge kojima će se Srbija ponositi i koje će imati proizvode zaštićenog geografskog porekla, a koji su, zajedno sa razvijanjem prerađivačkih kapaciteta, budućnost srpskog agrara.

Ugovore su, zajedno sa predsednicima opština kojima pripadaju, potpisale postojeće ZZ "Golubac" iz Golupca, ZZ "Agro Eko Voće" iz Arilja, ZZ "Modoš" iz Sečnja, ZZ "Agrodunav" iz Odžaka, ZZ "Euro Duo Kalem" iz Lazarevca kod Kruševca i dve novoosnovane ZZ "K i S 2017" iz Cerovca i ZZ "Profortun" iz Kisača.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević iskazao je zahvalnost u ime grada ministru Krkobabiću, i izrazio zadovoljstvo što je jedna novoformirana zadruga na teritoriji Novog Sada dobila sredstva iz ovog programa.

Zadruga iz Kisača iskoristiće dobijena sredstva za kupovinu mehanizacije za širenje svog zasada jabuka, naveo je Kružević.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Agro Eko Voće" iz Arilja Božo Joković izrazio je zahvalnost Vladi Srbije, ministru Krkobabiću i lokalnoj samoupravi na tome što su aktivno podstakli udruživanje.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Agrodunav", koja već decenijama uspešno posluje u Odžacima, Stevan Stanojković rekao je da je ovo upravo podsticaj koji je bio potreban da malim proizvođačima da vetar u leđa i osnaži ih u udruživanju i u zajedničkom nastupu na tržištu, jer opstaje samo selo u kojem postoje zadruge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik