Proizvodnja OPEK-a u novembru najniža u šest meseci

Bez autora
Dec 06 2017

Cena američke "lake" nafte WTI stabilizovala se danas blizu nivoa od 57 dolara, jer trgovci analiziraju napore Organizacije zemalja izvoznica nafte za smanjenje proizvodnje i perspektive novog skoka zaliha u SAD.Cene naftnih fjučersa su pale za 0,4 posto u Njujorku, nakon jučerašnjeg pada od 1,5 odsto, što je bio najveći sunovrat u poslednje tri nedelje. Cena američke nafte WTI za isporuku u januaru pala je za 20 centi na 57,27 dolara za barel u 08:22 časova na prepodnevnom trgovanju na berzi u Njujorku.

Proizvodnja OPEK-a u novembru najniža u šest meseciCena američke "lake" nafte WTI stabilizovala se danas blizu nivoa od 57 dolara, jer trgovci analiziraju napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za smanjenje proizvodnje i perspektive novog skoka zaliha u SAD.

Cene naftnih fjučersa su pale za 0,4 posto u Njujorku, nakon jučerašnjeg pada od 1,5 odsto, što je bio najveći sunovrat u poslednje tri nedelje, prenosi agencija "Blumberg".

Cena američke nafte WTI za isporuku u januaru pala je za 20 centi na 57,27 dolara za barel u 08:22 časova na prepodnevnom trgovanju na berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 23 procenta ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke "skliznula" je za tri centa na 62,42 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Proizvodnja nafte unutar članica OPEK-a je u novembru pala na najniži nivo u šest meseci, u čemu su po padu prednjačili Angola i Kuvajt, prema anketi njujorške agencije. Istovremeno, u SAD je proizvodnja porasla prošlog meseca.

OPEK i partneri, uključujući i Rusiju, dogovorili su se prošle nedelje da nastave sa smanjenjem proizvodnje do kraja sledeće godine.

Nafta je od početka septembra poskupela za 20 odsto pošto su se investitori spremili za prošlonedeljnu odluku OPEK-a i njenih saveznika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik