Rekordna ljetnja turistička sezona

Bez autora
Dec 06 2017

Ljetnja turistička sezona je, prema preliminarnim podacima, bila rekordna po broju turista i ostvarenom prometu, ali je potrebno uložiti napore da se takvi rezultati ostvaruju u kontinuitetu, ocijenjeno je u Privrednoj komroi. Na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, koja je održana u ponedjeljak, konstatovano je da je duga i kvalitetna turistička sezona, sa dobrom potrošnjom, ono što je potrebno Crnoj Gori. Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, kazao je da je Crna Gora poželjna destinacija, ali da sezona prekratko traje. Zbog toga nijesmo u mogućnosti da prihvatimo sve zainteresovane za boravak u Crnoj Gori tokom jula i avgusta, rekao je Ivančević.

Rekordna ljetnja turistička sezonaLjetnja turistička sezona je, prema preliminarnim podacima, bila rekordna po broju turista i ostvarenom prometu, ali je potrebno uložiti napore da se takvi rezultati ostvaruju u kontinuitetu, ocijenjeno je u Privrednoj komroi (PKCG).

Na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, koja je održana u ponedjeljak, konstatovano je da je duga i kvalitetna turistička sezona, sa dobrom potrošnjom, ono što je potrebno Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, kazao je da je Crna Gora poželjna destinacija, ali da sezona prekratko traje.

“Zbog toga nijesmo u mogućnosti da prihvatimo sve zainteresovane za boravak u Crnoj Gori tokom jula i avgusta”, rekao je Ivančević. On je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenio da je potrebno unaprijediti ambijent za poslovanje u tom sektoru.

“Moramo se zapitati da li smo spremni za dolazak velikih investitora i najave renomiranih turoperatora poput TUI-a koji planiraju dovođenje velikog broja gostiju, posebno u Ulcinj i Herceg Novi. Jako je važno da kao poželjna destinacija, koja namjerava da poveća značajno turistički promet i animira nove investitore, stvaramo stimulativan ambijent da hotelske grupe imaju bolje fiskalne uslove za povrat svojih ulaganja u našu zemlju”, rekao je Ivančević.

On je podsjetio na probleme u toj grani, među kojima su neadekvatna infrastruktura, siva ekonomija, loša struktura ponude, nedostatak kvalifikovanog kadra, problemi u propusnosti graničnih prelaza, što sve, prema njegovim riječima, narušava ugled destinacije.

“Nedovoljna pažnja u edukaciji i razvoju ljudskih resursa u ugostiteljskoj struci dovela je do toga da se pojedini hotelski operateri teže odlučuju da dođu kod nas, jer nijesu u mogućnosti da ovdje nađu kvalifikovane radnike”, naveo je Ivančević.

Na sjednici je ocijenjeno da turizam iz godine u godinu sve snažnije opravdava ulogu strateške privredne grane, posebno imajući u vidu činjenicu da kontinuirano raste njegovo učešće u bruto domaćem pšroizvodu (BDP), kao i ostali pokazatelji.

“Trend rasta kvantitativnih pokazatelja nastavlja se i u prvih devet mjeseci ove godine. Bilježi se povećanje broja dolazaka turista osam odsto i ostvarenih noćenja četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je sekretarka Odbora Sanja Marković.

Na sjednici je ocijenjeno da analitičan pristup, uz uključivanje svih nadležnih institucija, u partnerskom odnosu, doprinosi kreiranju dobro isplaniranog, organizovanog i uređenog turističkog proizvoda.

“Cilj je da se obezbijedi dalji razvoj jedne od najperspektivnijih grana crnogorske ekonomije i pomogne u otklanjanju ili svođenju na najmanju mjeru poslovnih barijera i podstaknu investicione aktivnosti u oblasti turizma”, rekli su iz PKCG.

Profesor Ivo Armenko ocijenio je da je ljetnja sezona bila relativno dobra u uslovima u kojima se realizovala, o čemu svjedoče i predstavljeni pokazatelji.

On smatra da struktura smještajnih kapaciteta ne odgovara potrebama tržišta, jer je 90 odsto kapaciteta u komplementarnom smještaju, a svega deset odsto u osnovnom.

“Po fizičkom obimu u osnovnom smještaju smo na nivou od prije 40 godina, kada smo imali 40 hiljada ležajeva u hotelima i tada smo mogli konkurisati Španiji i Italiji. Danas smo ostali na istom broju kapaciteta, a struktura je nešto i lošija nego tada. Imamo 20-ak velikih hotela manje nego prije tri decenije, a ta se praznina popunjava izgradnjom malih smještajnih objekata”, rekao je Armenko.

On je dodao da je pohvalno što se u posljednjih deset godina izgradilo blizu 300 malih hotela.

“U posljednjoj deceniji naše primorje je zapljusnuo talas od šest milijardi EUR, ali je mali broj novih investicija u velike hotele”, smatra Armenko. On je saopštio da veliki hoteli doprinose produženju sezone, što pokazuje primjer Budvanske rivijere koja je ostvarila buking od 170 dana.

Dekan Fakulteta za turizam, Rade Ratković, smatra da je prije svega potrebna kvalitetna evidencija broja gostiju i smještajnih kapaciteta.

“Bez toga nemamo osnovu za kvalitetno upravljanje destinacijom i donošenje važnih odluka u turizmu”, ocijenio je Ratković. On je rekao da je prioritet gradnja hotela kategorisanih u skladu sa potrebama tržišta.

“Gradnja velikih novih hotela nije način za prevazilaženje ovog gapa na tržištu već su to brownfiled investicije po ugledu na hrvatska iskustva”, dodao je Ratković.

Branko Kažanegra iz turističke agencije Adria DMC, smatra da je evidentan nedostatak kvalitetnih turističkih vodiča.

“Turistički vodiči su pravi ambasadori naše destinacije i moramo naći način da ovu veoma bitnu profesiju ojačamo”, rekao je Kažanegra. On je ukazao i na problem transfera sa aerodroma do smještajnih kapaciteta usljed velikih saobraćajnih gužvi u primorskim mjestima.

Kao rješenje tog problema Kažanegra vidi osposobljavanje aletrnativnih, odnosno lokalnih puteva.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, složio se da je sezona u Crnoj Gori previše kratka i da je potrebno raditi na njenom produženju.

“Ministarstvo će podržati sve projekte koji vode diverzifikaciji turističkog proizvoda Crne Gore. Kriterijumi će biti veća prolaznost za one projekte koji su predviđeni za period van glavne turističke sezone”, kazao je Davidović.

On je zaključio da je upravo zbog toga što je ovo bila rekordna godina u turizmu neophodno da svi ulože napore da se takvi rezultati ostvaruju kontinuirano.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, osvrnula se na zimsku sezonu i najavila da je sve spremno za njen početak i realizaciju.

Na sajmovima koji su održani prethodnih mjeseci, Crna Gora je promovisala novogodišnju ponudu u gradovima i hotelima, a sudeći po bukingu kapaciteti će biti uglavnom popunjeni.

“U koordinaciji smo sa organima lokalne uprave, jer rješavanje problema koji mogu da utiču na realizaciju zimske sezone zavisi upravo od njih, a najznačajniji je održavanje prohodnosti puteva prema ski centrima”, rekla je Radak Kukavičić.

Ivančević je apelovao da se nađu politička volja i investitori da bi se obezbijedio vještački snijeg na skijalištima, jer se, dok sezona zavisi od vremenskih prilika, Crna Gora ne može smatrati ozbiljnom zimskom destinacijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik