pretraga

kursna lista

BA

HR

RS

MK

EUR 118.2032
USD 104.1805
CHF 103.5508
GBP 133.4122
CAD 79.1451
HRK 15.9104
BAM 60.4363
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
06.12.2017.Makfax Macedonia

„Фени“ ќе продолжи со работа за 1,5 до 2 месеца

„Фени“ ќе продолжи со работа за 1,5 до 2 месецаШвајцарскиот инвестициски фонд „ФОС Асет менаџмент“ депонирал 3 милиони евра на сметката на „Фени“.

Одлуката дали ќе ја добие фабриката банките треба да ја објават најрано денес попладне кога истекува рокот во кој заинтересираните инвеститори треба да го потпишат меморандумот за разбирање со банките кредитори во кој се наведени предлог-условите за преземање на фабриката.

Марко Комхис, основач на „ФОС Асет менаџмент“, денес ги претстави плановите на швајцарскиот инвестициски фонд за рестартирање на „Фени“.

„На ‘Фени’ не гледаме како на банкротирана компанија, туку, напротив, ја гледаме како фабрика што има иднина. Ќе ги задржиме на работа сите вработени, а на долг рок планираме и нови вработувања. За рестартирање на првата линија во фабриката, единствената што е во функција, ќе вложиме околу 30 милиони евра.

Што се однесува до нас, ние би влегле во фабриката уште утре доколку со нас се потпише договорот, но има правни процедури што мора да се почитуваат. Очекувам за 1,5 до 2 месеца од потпишувањето на договорот да почнеме со производство“, рече Комхис и нагласи дека нема да увезуваат менаџери во фабриката, туку дека нивниот план е луѓето што со години работат и имаат искуство да бидат поставени на раководни позиции.

Неговиот инвестициски фонд е веќе навлезен во бизнисот со никел. Комхис вели дека во 2015 година го презел „Гленкор“, рударски гигант во Швајцарија, кој по 50 години работење бил затворен и 1.000 луѓе останале без работа.

„За девет месеци успеавме повторно да го отвориме ‘Гленкор’. Сега таму работат 1.300 луѓе. Ова искуство ни помогна да се чувствуваме комфорно да предложиме сериозен план за ‘Фени’. Дојдовме овде првпат по покана на ‘Кунико рисорсис’ кога пред два месеца тие побараа инвеститор за ‘Фени’. Така ги запознавме и банките, кои сега треба да донесат одлука“, вели Комхис.

За обезбедување руда за работа на фабриката имаат рудници во Латинска Америка и Африка, со кои соработува фабриката од Швајцарија, па Комхис смета дека ги исполнуваат трите основни услови поставени од банките, а тоа се финансиски извори, искуство во бизнисот со никел и достапни природни ресурси.

Комхис вели дека бил на средби и со вработените во фабриката и со Синдикатот на „Фени“, а плановите за фабриката ги преставил и пред претставниците од Синдикатот на вработените во индустријата, енергетиката и рударството.

Меморандум за разбирање со условите за инвестирање во „Фени“ банките доставија и до британскиот фонд заинтересиран за фабриката, како и до и конзорциумот во кој учествува бугарски „Енекод“.

Додека трае правната процедура, стечајниот управник најави дека ќе исплати плата на вработените оти на сметката на фабриката веќе биде депонирани пари.

Марко Комхис има македонски корени

Основачот на швајцарскиот инвестициски фонд заинтересиран за „Фени“ вели дека има македонски корени. Неговото семејство потекнува од Битола.

„Имам тројца предци кои се од Битола. Двајца од страна на мајка ми, еден од кај татко ми. Растев со приказните за Битола. Пред 100 години моето семејство ја напуштило Битола и отишло во Грција, а последниве 20 години живеам во Швајцарија. Сега јас, по 100 години, спектакуларно се враќам во Македонија“, рече Комхис.

Послдниве два месеца тој вели дека постојано бил на линија Швајцарија – Македонија додека траеле преговорите за фабриката.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share