Nekad su njihovi dućani bili posvuda, a danas zbog ovih razloga Kinezi bježe iz BiH

Bez autora
Dec 06 2017

U 21. stoljeću tisuće kineskih imigranata doselilo se u BiH te su otvarali svoje svjetski poznate dućane diljem države, no danas su gotovo svi zatvoreni. Sedam kilometara uz ovu cestu se mogla naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerojatno - Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu, kazao je taksist tijekom vožnje iz Buća Potoka do Rajlovca. Usprkos smanjenja broja kineskih imigranata, oni i dalje u BiH ostaju jedan od najvećih izvora imigranata u državi. 2016. godine je najveći broj trajnih prebivališnih dozvola izdan Kinezima koji su činili više od 20 posto svih koji su se prijavili za te dozvole. Mnogi od Kineza dolaze iz Zhejiang pokrajine.

Nekad su njihovi dućani bili posvuda, a danas zbog ovih razloga Kinezi bježe iz BiHU 21. stoljeću tisuće kineskih imigranata doselilo se u BiH te su otvarali svoje svjetski poznate dućane diljem države, no danas su gotovo svi zatvoreni, piše portal Balkan Diskurs.

- Sedam kilometara uz ovu cestu se mogla naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerojatno; Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu - kazao je taksist tijekom vožnje iz Buća Potoka do Rajlovca.

Glavni uzroci odlaska

Usprkos smanjenja broja kineskih imigranata , oni i dalje u BiH ostaju jedan od najvećih izvora imigranata u državi. 2016. godine je najveći broj trajnih prebivališnih dozvola izdan Kinezima koji su činili više od 20 posto svih koji su se prijavili za te dozvole.

- Mnogi od nas Kineza dolaze iz Zhejiang pokrajine. Svakih par mjeseci se vraćam u Kinu da pokupim robu za svoju radnju i za druge - rekao je Xiaohui (ime je promijenjeno da bi se zaštitila privatnost) iz Wenzhou-a.

On je sada u 30-im godinama i kaže kako nije razmišljao o tome da se preseli u Bosnu dok se nije vjenčao za svoju ženu, čija je obitelj otvorila kinesku radnju u Sarajevu početkom 21. stoljeća.

Kaže kako mnogi Kinezi napuštaju BiH te ili odlaze u Kinu ili na Tržnicu Arizona u Brčko Distriktu. Uz tešku ekonomsku situaciju u državi neki Kinezi spominju i da odlaze iz BiH zbog "duga državi" koji je narastao jer se ne znaju "nositi sa zakonima o oporezivanju" u BiH.

Problemi s oporezivanjem, transparentnošću i birokratskom crvenom trakom se smatraju glavnim uzrocima zatvaranja kineskih biznisa u BiH. Neki smatraju i da je dolazak velikih korporacija i trgovačkih centara istisnuo s tržišta kineske dućane i da se zato Kinezi iseljavaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik