U penziju do kraja godine odlazi 210 željezničara

Bez autora
Dec 06 2017

„Željeznice RS“ penzionisaće do kraja godine oko 210 radnika koji su po novom zakonu za to stekli uslove, a za isplatu dugovanja prema njima biće obezbijeđeno 3,8 miliona KM. Razgovore u vezi sa penzionisanjem željezničara prethodnih dana vodio je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić sa predstavnicima „Željeznica RS“, Ministarstva finansija i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS. Penzionisanje radnika dio je procesa restrukturiranja „Željeznica RS“ koji Vlada RS sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom. Bord direktora Svjetske banke zasjeda sutra i trebalo bi da da zeleno svjetlo za kredit u iznosu od 51,3 miliona evra. Novac će biti utrošen za izmirenje dugovanja prema zaposlenima u „Željeznicama“. Vlada neće čekati da taj novac bude operativan nastoji da ga obezbijedi iz drugih izvora za penzionisanje dijela zaposlenih u „Željeznicama RS“.

U penziju do kraja godine odlazi 210 željezničara„Željeznice RS“ penzionisaće do kraja godine oko 210 radnika koji su po novom zakonu za to stekli uslove, a za isplatu dugovanja prema njima biće obezbijeđeno 3,8 miliona KM.

Razgovore u vezi sa penzionisanjem željezničara prethodnih dana vodio je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić sa predstavnicima „Željeznica RS“, Ministarstva finansija i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Penzionisanje radnika dio je procesa restrukturiranja „Željeznica RS“ koji Vlada RS sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom. Bord direktora Svjetske banke zasjeda sutra i trebalo bi da da zeleno svjetlo za kredit u iznosu od 51,3 miliona evra. Novac će biti utrošen za izmirenje dugovanja prema zaposlenima u „Željeznicama“.

Vlada neće čekati da taj novac bude operativan nastoji da ga obezbijedi iz drugih izvora za penzionisanje dijela zaposlenih u „Željeznicama RS“.

- Imamo nagovještaj da će Svjetska banka odobriti kredit, ali do efektivnosti tog novca treba da prođe od tri do četiri mjeseca. Nećemo čekati da taj novac bude operativan, jer ne želimo odgađati i zaustavljati proces restrukturiranja preduzeća. Zbog toga pregovaramo sa svima koji su uključeni u sistem da do kraja godine penzionišemo radnike koji su za to stekli uslove prema novom zakonskom rješenju - rekao je Trninić.

Sa „Željeznicama“, Fondom PIO i Ministarstvom finansija RS dogovoreno je da do kraja godine bude završeno penzionisanje oko 210 željezničara.

- Moguće je da taj broj bude manji ili veći za nekih 20 radnika u zavisnosti od procedura i ažuriranih podataka. Dogovorili smo kako operativno sprovesti tu proceduru i dali zaduženja svima da sve potrebne procedure završe do kraja godine. Nećemo dozvoliti da ijedan radnik bude penzionisan, a da ne budu izmirena sva dugovanja prema njima - od poreza i doprinosa, do plata i naknada i obeštećenja na osnovu tužbi. Za izmirenje svih dugovanja za penzionisanje željezničara do kraja godine trebaće 3,8 miliona KM - kazao je Trninić.

S obzirom na to da početkom iduće godine neće biti na raspolaganju kredit Svjetske banke, Vlada će i dalje obezbjeđivati novac za restrukturiranje „Željeznica“, a za te namjene planirano je oko deset miliona KM.

- Taj novac biće vraćen Vladi nakon što bude na raspolaganju kredit Svjetske banke. Sve radimo s ciljem da bude što brže sproveden proces restrukturiranja preduzeća. Priče koje su pojavile u javnosti da nema novca za to nisu tačne  - rekao  je Trninić.

Narodna skupština RS je u oktobru usvojila izmjene Zakona o željeznicama RS na osnovu kojeg je omogućeno da radnici u ovom preduzeću koji imaju 40 godina radnog staža i 57 godina života idu u penziju.

Smanjenje broja radnika

Planom restrukturiranja „Željeznica RS“ predviđeno je da ovo preduzeće smanji broj zaposlenih za 500 do kraja 2017. godine. Pored toga, planirano je smanjenje za isti broj radnika do kraja restruktuiranja na koje bi tačka trebalo da bude stavljena 2021. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik