Savete o upravljanju potraživanjima dobilo preko 100 firmi

Bez autora
Dec 06 2017

Više od 100 kompanija dobilo je savet kako da procenat neizmirenih potraživanja smanji na minimum, u okviru serije besplatnih radionica koje su za privrednike organizovali Privredna komora Srbije i kompanija EOS Matrix.Za 2018. godinu planirano je još 12 radionica koje će biti održane u Regionalnim privrednim komorama u Srbiji. Na radionicama se govorilo o alatima koji se mogu koristiti u procesu naplate potraživanja, a dati su i pravni saveti u vezi sa mogućnostima sudske naplate i alternative utuženju. Polaznici su imali priliku da čuju šta je to monitoring faktura, kada nastaje proces naplate potraživanja i koje su njegove osnovne faze, šta je to “soft”, a šta “hard collection”.

Savete o upravljanju potraživanjima dobilo preko 100 firmiViše od 100 kompanija dobilo je savet kako da procenat neizmirenih potraživanja smanji na minimum, u okviru serije besplatnih radionica koje su za privrednike organizovali Privredna komora Srbije i kompanija EOS Matrix.

Za 2018. godinu planirano je još 12 radionica koje će biti održane u Regionalnim privrednim komorama u Srbiji.  Na radionicama se govorilo o alatima koji se mogu koristiti u procesu naplate potraživanja, a dati su i pravni saveti u vezi sa mogućnostima sudske naplate i alternative utuženju.

Polaznici su imali priliku da čuju šta je to monitoring faktura, kada nastaje proces naplate potraživanja i koje su njegove osnovne faze, šta je to “soft”, a šta “hard collection”.

Ukoliko se potraživanja ne mogu naplatiti vansudski, objašnjeno je kako teče postupak naplate sudskim putem i koje su to situacije kada ne preostaje ništa drugo osim prodaje potraživanja. O ovim i sličnim pitanjima govorili su Milan Savić, menadžer naplate potraživanja i Slobodanka Blagojević, pravni savetnik iz kompanije EOS Matrix.

Nataša Kecman, rukovodilac Centra za usluge i posredovanje PKS je navela da smatra da je naplata potraživanja jedna od apsolutno najbitnijih tema u svakodnevnom poslovanju privrednika, pa će saradnju sa EOS Matrixom nastaviti i u narednom periodu, kako bi svojim članovima edukacijom pomogla da unaprede svoje poslovanje.

"Ideja za održavanjem ovakve vrste edukacije nastala je nakon istraživanja Evropske navike plaćanja koje je pokazalo da privrednici, iako imaju skoro najduže rokove plaćanja u Evropi (46 dana), pokazuju veoma lošu praksu izmirivanja svojih računa na vreme (samo 67 odsto)", navela je Nela Deura, specijalista za marketing i prodaju kompanije EOS Matrix.

Prema njenim rečima, kada klijenti propuste rok plaćanja, kompanije moraju u proseku da čekaju još 50 dana na naplatu, što je daleko najduže u Evropi (21 dan).

"Zato privrednicima želimo da skrenemo pažnju na koje detalje da obrate pažnju, kako ne bi došli u situaciju da ne mogu da naplate svoja potraživanja", objasnila je Deura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik