Najskuplji "papiri" u Blacu

Bez autora
Dec 06 2017

I pre nego što ograde gradilište, investitori u mnogim gradovima i opštinama moraju da izdvoji novac i za lokalnu administrativnu taksu. A iznosi su prilično neujednačeni - od 50.000 do gotovo 100.000 dinara.Visina ove naknade za poslovne objekte veće od 1.000 kvadratnih metara ne zavisi od atraktivnosti opštine, već od odluke nadležnih u lokalnoj administraciji. Graditelj poslovnog objekta, uz nju, mora da plati i republičku administrativnu taksu za lokacijske uslove. Tako je skuplja lokacijska dozvola u Crnoj Travi, Temerinu, Kuršumliji i Kosjeriću nego u Novom Sadu, Čajetini ili Šapcu.

Najskuplji "papiri" u BlacuI pre nego što ograde gradilište, investitori u mnogim gradovima i opštinama moraju da izdvoji novac i za lokalnu administrativnu taksu. A iznosi su prilično neujednačeni - od 50.000 do gotovo 100.000 dinara.

Visina ove naknade za poslovne objekte veće od 1.000 kvadratnih metara ne zavisi od atraktivnosti opštine, već od odluke nadležnih u lokalnoj administraciji. Graditelj poslovnog objekta, uz nju, mora da plati i republičku administrativnu taksu za lokacijske uslove.

Tako je skuplja lokacijska dozvola u Crnoj Travi, Temerinu, Kuršumliji i Kosjeriću nego u Novom Sadu, Čajetini ili Šapcu.

Analiza efekata elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koju je nedavno sproveo NALED, pokazala je da upravo ta neujednačenost predstavlja prepreku za dalji razvoj procedure za izdavanje e-dozvola.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj smatraju da neprecizni propisi stvaraju konfuziju među opštinama, pa rukovodioci službi nisu sigurni da li mogu za određeni posao da naplate i lokalnu taksu.

Trećina od ukupnog broja lokalnih samouprava ipak se odluči da zavuče ruku u džep budućeg graditelja.U NALED-u kažu da je protivzakonito naplaćivanje i republičke i lokalne administrativne takse i da je jedna od njih parafiskalni namet.

Prema podacima sa sajta Ministarstva građevinarstva, za "građevinske dozvole" najviše novca moraju da izdvoje oni koji planiraju da zidaju u opštini Blace. Republička taksa je 800 dinara, a lokalna se naplaćuje još 100.000.

- Lokacijske uslove naplaćujemo 100 dinara po kvadratu za objekte veće od 200 kvadratnih metara - navode u opštini Blace. - Visina naknade je utvrđena dokumentom koji je usvojen na sednici Skupštine opštine.

U Odseku za urbanizam, građevinske i komunalne poslove u Senti kažu da, osim republičke takse od 310 dinara, naplaćuju i 338 dinara za lokalnu administrativnu taksu, kao i dodatnih 87.500 dinara za lokalnu naknadu.

U Pirotu, za objekat od 1.000 kvadrata lokacijska dozvola košta 81.000 dinara. Gradonačelnik Vladan Vasić, međutim, tvrdi da cena zavisi od namene objekta.

Stvarni troškovi

Ministarstvo građevinarstva kaže da nema uticaja na odluke jedinica lokalnih samouprava, jer su u pitanju izvorni prihodi gradova i opština. Ministarstvo je, međutim, iniciralo niz izmena koje se nalaze u Predlogu zakona o administrativnim taksama:

- Ukida se utvrđivanje iznosa taksa na osnovu predračunskih vrednosti objekta, odnosno radova, i umesto toga se uvodi utvrđivanje iznosa taksa na osnovu procene stvarnih troškova nadležnih organa u obavljanju određenih administrativnih radnji, čime će biti izbegnuti takozvani parafiskalni nameti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik