Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Bez autora
Dec 07 2017

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je kolo, tradicionalna narodna igra, upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.U saopštenju se navodi da je odluku o upisu kola doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđaMinistarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je kolo, tradicionalna narodna igra, upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

U saopštenju se navodi da je odluku o upisu kola doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Upis kola na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane prepoznatljiviji i vidljiviji u svetu.

U narednom periodu intenziviraće se aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea kako bi se što više elemenata našeg bogatog kulturnog nasleđa našlo na Uneskovim listama i kako bi Srbija bila zastupljena u istoj meri kao naši susedi, jer srpska kultura svakako ima šta da ponudi.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas.

Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagačima elementa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama „Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS).

Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije i stručna udruženja.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik