Od EBRD zajam od 47 miiona evra "Srbija vozu"

Bez autora
Dec 07 2017

Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti zajam od 47 miliona evra železničkom operateru Srbije za prevoz putnika, preduzeću "Srbija Voz", radi finansiranja proširenja kapaciteta i unapređenja železničkog depoa za održavanje u Zemunu. Ministar finansija Dušan Vujović i v.d. generalnog direktora "Srbija Voza" Jugoslav Jović potpisali su danas u Beogradu sa direktorkom transport tima EBRD-a Sju Baret i direktorom EBRD kancelarije za Srbiju Danijelom Bergom sporazum o prvoj fazi projekta, koja obuhvata zajam od 30 miliona evra, saopšteno je iz te bankarske institucije. Realizacija druge faze zajma se očekuje početkom 2018. godine.

Od EBRD zajam od 47 miiona evra "Srbija vozu"Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti zajam od 47 miliona evra železničkom operateru Srbije za prevoz putnika, preduzeću "Srbija Voz", radi finansiranja proširenja kapaciteta i unapređenja železničkog depoa za održavanje u Zemunu.

Ministar finansija Dušan Vujović i v.d. generalnog direktora "Srbija Voza" Jugoslav Jović potpisali su danas u Beogradu sa direktorkom transport tima EBRD-a Sju Baret i direktorom EBRD kancelarije za Srbiju Danijelom Bergom sporazum o prvoj fazi projekta, koja obuhvata zajam od 30 miliona evra, saopšteno je iz te bankarske institucije.

Realizacija druge faze zajma se očekuje početkom 2018. godine.

Ovo unapređenje će omogućiti kompaniji veći kapacitet održavanja u okviru modernizacije železničkog sistema Srbije. Depo u Zemunu će postati glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka, a i jedini odgovarajući depo za nedavno nabavljene elektro-motorne garniture koje je finansirala EBRD.

Pored poboljšanog servisiranja, projekat će imati i domino efekat na kvalitet putničkih usluga, korisni vek trajanja voznog parka i porast železničkog prevoza putnika, navodi se u saopštenju.

Nove elektro-motorne garniture

Prelazak sa drumskog na železnički transport, kao i smanjena emisija CO2 koja prati ovu promenu, kako se dodaje, samo je jedna od ekoloških koristi, budući da je u planu integrisanje energetski efikasnih tehnologija u ovaj projekat. Akcioni plan za dalje unapređenje korporativnog upravljanja će takođe biti usvojen i sproveden.

Moderna i efikasna postrojenja za održavanje voznog parka su od suštinske važnosti za održivo poslovanje kompanije. Verujemo da će projekat promovisati modalni prelaz sa drumskog na železnički transport, a time će se podržati i razvoj zelene ekonomije u Srbiji”, naglasila je Sju Baret.

Direktor EBRD u Srbiji, Danijel Berg je rekao da se raduju saradnji sa ovom kompanijom na daljem unapređenju korporativnog upravljanja, "koje predstavlja deo našeg angažovanja u oblasti javnih politika u Srbiji”.

Jugoslav Jović, v.d. generalnog direktora "Srbija Voza" je naveo da će ovaj projekat omogućiti dugotrajnu dostupnost i pouzdanost voznog parka, novih, modernih vozova, a naročito novih elektro-motornih garnitura nabavljenih pomoću zajma EBRD-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj je do danas uložila više od 4,5 milijardi evra u preko 200 projekata širom Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik