Razmjena s Turskom bi 2019. treba iznositi milijardu dolara

Bez autora
Dec 10 2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predsjedavao je petom sjednicom Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, čiji je cilj bio razmatranje napretka u saradnji, u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta. Konstatovali smo da je ekonomska i trgovinska saradnja jedan od važnih prioriteta obje zemlje i zaključili smo da smo spremni za novi iskorak. Obim razmjene u 2016. godini bio je 600 miliona dolara, ove godine će on biti 700 miliona, a naša očekivanja i cilj su da se taj obim 2019. godine poveća na jednu milijardu dolara. To je moguće i dostupno, ali za to moramo otkloniti neke prepreke, kazao je Šarović.

Razmjena s Turskom bi 2019. treba iznositi milijardu dolaraMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predsjedavao je petom sjednicom Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, čiji je cilj bio razmatranje napretka u saradnji, u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta.

- Konstatovali smo da je ekonomska i trgovinska saradnja jedan od važnih prioriteta obje zemlje i zaključili smo da smo spremni za novi iskorak. Obim razmjene u 2016. godini bio je 600 miliona dolara, ove godine će on biti 700 miliona, a naša očekivanja i cilj su da se taj obim 2019. godine poveća na jednu milijardu dolara. To je moguće i dostupno, ali za to moramo otkloniti neke prepreke, kazao je Šarović.

Zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdağ kazao je kako Turska želi da bude prvi partner BiH, te vjeruje da će se to i ostvariti narednih godina. Stoga je, kako je kazao, neophodno da se ovakvi sastanci organizuju češće.

- Donijeli smo odluku da formiramo zajedničku grupu za praćenje i vjerujemo da će ona svaka tri mjeseca podnositi izvještaj o tome šta je urađeno, tako da ćemo na taj način ostvariti ubrzanje u razvoju. Mi pridajemo veliku važnost autoputu koji će povezati BiH i Tursku, za koji bi realizacija trebala biti što prije, kao i saradnji javnog i privatnog sektora i u drugim oblastima, posebno u zdravstvu, poručio je Akdağ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik