Bez dogovora o najnižoj plati u Republici Srpskoj

Bez autora
Dec 10 2017

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije danas postigao dogovor o prijedlogu iznosa najniže plate u Srpskoj za 2018 godinu. Na žalost stavovi suprostavljenih strana Saveza Sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS, nisu se previše približili.Sindikat traži 50 odsto od prosječne plate u RS što bi iznosilo oko 418KM, dok poslovna zajednica kaže da ne mogu ići više od 405KM. Iznos najniže plate u Srpskoj za ovu godinu je 395 KM. U nastavku pregovora načinili smo još jedan korak naprijed i razgovarali smo o iznosima najniže plate koji su se pomjerili u odnosu na ranije sjednice u vezi sa ovom tematikom, ali još nismo postigli dogovor, što je konačni cilj socijalnih partnera, rekla je Ranka Mišić, predsjednik SSRS.

Bez dogovora o najnižoj plati u Republici SrpskojEkonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije danas postigao dogovor o prijedlogu iznosa najniže plate u Srpskoj za 2018 godinu. Na žalost stavovi suprostavljenih strana Saveza Sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS, nisu se previše približili.

Sindikat traži 50 odsto od prosječne plate u RS što bi iznosilo oko 418KM, dok poslovna zajednica kaže da ne mogu ići više od 405KM. Iznos najniže plate u Srpskoj za ovu godinu je 395 KM.

"U nastavku pregovora načinili smo još jedan korak naprijed i razgovarali smo o iznosima najniže plate koji su se pomjerili u odnosu na ranije sjednice u vezi sa ovom tematikom, ali još nismo postigli dogovor, što je konačni cilj socijalnih partnera", rekla je Ranka Mišić, predsjednik SSRS.

Ona je istakla da povećanje iznosa za narednu godinu u odnosu na iznos iz ove, a koji, kako je rekla "predstavlja povećanje jednako cijeni vreće brašna", neće ugroziti realni sektor.

Dragutin Škrebić, Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Srpske rekao je da poslovna zajednica zastupa stanovište da iznos najniže plate ne može biti veći od 405 KM i da oni nemaju mandat da pristaju na iznos veći od toga.

"Plata je ekonomska kategorija koju reguliše tržište, ona ne predstavlja "spisak nečijih želja". Ja moram reći da se oko najniže plate podigla velika medijska pompa i da to neko koristi, to jest zloupotrebljavan kategoriju najniže plate i Vlada RS bi trebalo da to spriječi. Njeno povećanje sigurno neće riješiti probleme i odseljavanje mladih iz RS, nego rješenje političke situacije koja će onda stvoriti privredni ambijent", kaže Škrebić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS istakao je da će doći do povećanja najniže zarade u RS, ali nije siguran koji će to biti iznos

"Mi kao treći partner učestvujemo u pregovorima ali ostavljamo njima da se dogovore jer na kraju u koliko do toga i ne dođe Vlada mora presjeći i odrediti iznos", kazao je Savanović

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik