Sjedišta iz BiH u svjetskim autima

Bez autora
Dec 10 2017

Glavni izvozni adut BiH su sjedala, a posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine. Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 miliona maraka, a čak 374,5 miliona odnosi se na automobilska koja su završila uglavnom u pogonima u Njemačkoj, Španiji i Turskoj. U ovim zemljama nalaze se pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala. U analizi spoljnotrgovinske razmjene, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od pet odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 miliona, a slijedi Španija sa 89,4 miliona KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 milion KM, istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Sjedišta iz BiH u svjetskim autimaGlavni izvozni adut BiH su sjedala, a posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine.

Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 miliona maraka, a čak 374,5 miliona odnosi se na automobilska koja su završila uglavnom u pogonima u Njemačkoj, Španiji i Turskoj. U ovim zemljama nalaze se pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala.

U analizi spoljnotrgovinske razmjene, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od pet odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

- Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 miliona, a slijedi Španija sa 89,4 miliona KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 milion KM - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u ovoj oblasti je „Prevent grupacija“, koja proizvodi presvlake za auto-industriju.

- Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva miliona garnitura auto-presvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su „Folksvagen“, „Ford“, „Opel“, „BMW“, „Nisan“, „PSA grupa“ i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španije i Turske. Pored auto-presvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih komponenti za auto-industriju pa se tako godišnje iz „Preventa“ opremi pet miliona vozila u Evropi - naveli su u „Prevent grupaciji“.

Pored sjedišta za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i solidan izvoz tapaciranih i sjedala sa drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja kvartala dostigla 117,1 milion, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 miliona KM.

Na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveće učešće u izvozu nalazi se električna energija. Od izvoza struje za devet mjeseci je od inostranih kupaca naplaćeno 337,56 miliona maraka, što je za 59 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Proizvodi iz kategorije obrađeno drvo zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 miliona KM i na godišnjem nivou je porastao za četiri odsto.

- Drvni sektor kontinuirano bilježi trend povećanja izvoza. Samo obrađeno drvo po dužini izvezli smo u vrijednosti od 299,2 miliona KM, a najviše je plasirano u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Švajcarsku. Naš najvažniji resurs su šume i treba ga iskoristiti i time stvoriti nove prilike za drvnu industriju, a prije svega obezbijediti sirovine da bismo pomogli domaćim prerađivačima - kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Kada je riječ o uvozu, najviše novca dato je za proizvode iz kategorije naftnih ulja - 696,44 miliona KM. Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 miliona i sirova nafta sa 389,18 miliona KM.
Ukupan obim

Vrijednost ukupne robne razmjene BiH sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 21,40 milijardi maraka. Na uvoz se odnosi 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je na kraju septembra 5,21 milijardu KM.

Izvoz sjedišta (miliona KM)

* 514,42 - ukupno

* 374,5 - za vozila

* 117,1 - tapacirana i drvena

* 19,4 - vrtna

Proizvodi koji su najviše uvoženi (miliona KM)

* 696,44 - naftnih ulja

* 518,42 - automobili

* 389,18 - sirova nafta

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik