Rumunija zainteresovana za zajedničke projekte sa Srbijom

Bez autora
Dec 10 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik Vlade Rumunije Jon-Marsel Ćolaku razgovarali su danas o saradnji dveju zemalja u oblasti infrastrukture i transporta, uključujući i projekat izgradnje auto-puta Pančevo–Temišvar. Mihajlović je, podsetivši na to da je Srbija za ovaj projekat bila zainteresovana i ranije, naglasila da je važno da danas postoji jasan stav sa rumunske strane da žele da se projekat realizuje i da se napravi dogovor u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije. Ona je podvukla da postoji mnogo mogućnosti za saradnju i zajedničke projekte u regionu, posebno nakon što je Beograd ove nedelje izabran za sedište Tranzitne zajednice Zapadnog Balkana.

Rumunija zainteresovana za zajedničke projekte sa SrbijomPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik Vlade Rumunije Jon-Marsel Ćolaku razgovarali su danas o saradnji dveju zemalja u oblasti infrastrukture i transporta, uključujući i projekat izgradnje auto-puta Pančevo–Temišvar.

Mihajlović je, podsetivši na to da je Srbija za ovaj projekat bila zainteresovana i ranije, naglasila da je važno da danas postoji jasan stav sa rumunske strane da žele da se projekat realizuje i da se napravi dogovor u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije.

Ona je podvukla da postoji mnogo mogućnosti za saradnju i zajedničke projekte u regionu, posebno nakon što je Beograd ove nedelje izabran za sedište Tranzitne zajednice Zapadnog Balkana.

To, kako je rekla, otvara nove prilike da se još brže povezujemo sa regionom i Evropskom unijom, kako izgradnjom novih puteva i pruga, tako i uklanjanjem nefizičkih barijera.

Ćolaku je naveo da projekat izgradnje auto-puta Pančevo–Temišvar ima političku podršku Vlade Rumunije i da bi bilo dobro da se što pre krene sa izradom projektne dokumentacije.

Prema njegovim rečima, saradnja Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije na niovu lidera zemalja daje dodatne mogućnosti za zajedničke inicijative i projekte.

U skladu sa tim, na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i ministar za evropske fondove Rumunije Marius Nika, razgovarano je i o sporazumu o železničkom saobraćaju, kojim će se regulisati granične procedure, kao i o daljoj liberalizaciji u oblasti drumskog saobraćaja.

Takođe je bilo reči o projektima u vodnom saobraćaju, među kojima su najvažniji projekat revitalizacije brodske prevodnice HE Đerdap 1 na Dunavu i projekat poboljšanja navigacione infrastrukture na kanalu Begej.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik