Srpskim kompanijama za inovacije 2,45 miliona evra

Bez autora
Dec 10 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas u Skupštini Grada Beograda rešenja kompanijama koje su pobedile ne konkursu za najbolje tehnološke inovacije, i koje su dobile podsticajna sredstva.Popović je tom prilikom istakao da je ukupno 25 kompanija dobilo podsticajna sredstva u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija koje je sproveo Fond za inovacionu delatnost Srbije. Ministar je poručio da je razvoj inovacija i digitalne ekonomije prepoznat kao jedan od strateških prioriteta Srbije, i dodao da Vlada želi da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

Dodeljena bespovratna sredstva za najbolje tehnološke inovacijeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas u Skupštini Grada Beograda rešenja kompanijama koje su pobedile ne konkursu za najbolje tehnološke inovacije, i koje su dobile podsticajna sredstva.

Popović je tom prilikom istakao da je ukupno 25 kompanija dobilo podsticajna sredstva u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija koje je sproveo Fond za inovacionu delatnost Srbije.

Ministar je poručio da je razvoj inovacija i digitalne ekonomije prepoznat kao jedan od strateških prioriteta Srbije, i dodao da Vlada želi da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

Ovo je važan doprinos razvoju inovacionih kapaciteta u Srbiji u kojima leži osnov budućeg privrednog rasta i opšteg ekonomskog napretka našeg društva, ukazao je on.

Popović je rekao da je namera Vlade da podrži razvoj inovacionog preduzetništva, kroz jačanje veze između nauke i privrede, i kroz primenu različitih finansijskih instrumenata kojima se podstiče osnivanje novih i jačanje postojećih inovacionih kompanija, najavivši da će naredne godine biti opredeljen mnogo veći budžet za inovacije.

On je objasnio da će sledeće godine biti realizovani programi za izgradnju inovacione infrastrukture u gradovima širom Srbije, program za jačanje veze između nauke i privrede, program za transfer znanja i tehnologija sa fakulteta i naučno istraživačkih instituta u privredu, kao i programi za razvoj inovacionih startap kompanija.

Popović je posebno podvukao značaj programa razvoja ženskog inovacionog preduzetništva, i istakao da Srbija treba da razvija istraživačku radoznalost, ali da istovremeno akcenat treba da bude na razvoju inovacija primenjivih u konkretnim sferama života i privrede.

Inovacije su ekonomska kategorija, direktno povezana sa ekonomskim pokazateljima i podizanjem konkurentnosti privrede. Kroz razvoj inovacija mi obezbeđujemo uslove za otvaranje novih visokotehnoloških radnih mesta i ostanak mladih u Srbiji, rekao je on.

Kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, Vlada je dodelila više od 320 miliona dinara bespovratnih sredstava kompanijama koje su razvile najbolje inovacione proizvode i usluge zasnovane na konkurentskoj osnovi i tržišnom potencijalu.

U okviru programa ranog razvoja, sredstva je dobilo 20 kompanija, dok je kroz Program sufinansiranja inovacija, sredstva dobilo pet kompanija.

Evaluaciju prijavljenih projekata, kojih je bilo 237 sa teritorije čitave Srbije, sprovela je nezavisna ekspertska komisija sačinjena od poznatih međunarodnih stručnjaka na području inovacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik