Do kraja meseca prvi konkursi iz IPARD fondova

Bez autora
Dec 10 2017

Prva sredstva iz IPARD programa za ruralni razvoj biće usmerena na nabavku novih traktora i mehanizacije. Poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju do kraja decembra.Za tu namenu iz Evropskih fondova i državne kase izdvojeno je oko 40 miliona evra. Tokom trajanja programa, do 2020, Poljoprivrednici mogu da konkurišu samo za po jedan traktor. Poljoprivrednici koji godinama čekaju pomoć iz evropskih fondova, sada konačno mogu da počnu da prikupljaju dokumenta za konkurs.

Do kraja meseca prvi konkursi iz IPARD fondovaPrva sredstva iz IPARD programa za ruralni razvoj biće usmerena na nabavku novih traktora i mehanizacije. Poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju do kraja decembra.

Za tu namenu iz Evropskih fondova i državne kase izdvojeno je oko 40 miliona evra. Tokom trajanja programa, do 2020, Poljoprivrednici mogu da konkurišu samo za po jedan traktor.

Poljoprivrednici koji godinama čekaju pomoć iz evropskih fondova, sada konačno mogu da počnu da prikupljaju dokumenta za konkurs.

"Pošto je kratak rok za korišćenje sredstava u ovoj godini najlakše je bilo to investiranje u mehanizaciju, najmanje papira je potrebno tako da ako bude moglo to bih iskoristio", kaže Tomica Petrović, poljoprivrednik iz sela Kasidol.

Da bi mogli da konkurišu traži se tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Za one bez prakse uslov je ili završena srednja poljoprivredna škola ili diploma bilo kog fakulteta.

Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja rekao je da svaki potencijalni korisnik mora da bude registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mora da ima isplaćene sve javne dažbine i sve poreske obaveze koje je dužan prema državi.

"Mora da ispunjava i neke posebne uslove koji su propisani pravilnikom, to se pre svega odnosi, u zavisnosti od vrste proizvodnje, na veličinu poseda", istakao je Radat.

Poljoprivrednicima su za konkurisanje, između ostalog, potrebni - poslovni plan, dozvole, ponude dobavljača. Poljoprivredne savetodavne službe imaju zadatak da ih o svemu tome informišu ali i da im pomognu u pribavljanju dokumenata.

"Način na koji ćemo im pomoći jeste da im prilikom konkurisanja, otvaranja konkursa približimo još više i pomognemo oko izrade planova i programa koji su potrebni za manje investicije", kaže Aleksandar Stojanović iz Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu.

A samu investiciju, kupovinu mehanizacije, prvo finansira sam poljoprivrednik. Tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati. Na povraćaj od 65 odsto mogu da računaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, na 70 odsto oni koji ulažu u planinskim područjima.

"Ako nam daju zeleno svetlo da ispunjavamo papirološki sve uslove, ali nemamo sredstva postoje krediti na dugoročnom jednom nivou gde će poljoprivredni proizvođač moći da podigne", kaže Dejan Jovanović, poljoprivrednik iz sela Brezan.

Takođe propisano je da u zavisnosti od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi. To znači da, na primer, voćar koji ima pod zasadom od dva do 10 hektara, može da kupi traktor snage do 60 kilovati. Jači, do 80 kilovati može da nabavi za voćnjak od 10 do 50 hektara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik