Državne hartije bolje od štednje

Bez autora
Dec 10 2017

Građani koji žele da investiraju u državne štedne obveznice mogu na šalterima Banke Poštanska štedionica da daju nalog za kupovinu do 18. decembra ove godine. Ovaj pristupni rok, za vreme kojega obveznice jedino i mogu da se kupe, produžen je za dodatnih 12 dana. Štedne obveznice su vrednosne hartije koje emituje Republika Srbija u dinarima i u evrima sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina. Namenjene su za prodaju samo građanima. One ulagaču donose kamatu, od četiri do 6,25 odsto godišnje za dinarske, odnosno od jedan do četiri odsto zarade na obveznice u evrima. Što je duži rok dospeća, to je i veći godišnji prinos za investitora i premašuje kamate na bankarsku štednju. Ova kamata, odnosno prinos, ulagaču se isplaćuje jednom godišnje.

Državne hartije bolje od štednjeGrađani koji žele da investiraju u državne štedne obveznice mogu na šalterima Banke Poštanska štedionica da daju nalog za kupovinu do 18. decembra ove godine. Ovaj pristupni rok, za vreme kojega obveznice jedino i mogu da se kupe, produžen je za dodatnih 12 dana.

Štedne obveznice su vrednosne hartije koje emituje Republika Srbija u dinarima i u evrima sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina. Namenjene su za prodaju samo građanima. One ulagaču donose kamatu, od četiri do 6,25 odsto godišnje za dinarske, odnosno od jedan do četiri odsto zarade na obveznice u evrima. Što je duži rok dospeća, to je i veći godišnji prinos za investitora i premašuje kamate na bankarsku štednju. Ova kamata, odnosno prinos, ulagaču se isplaćuje jednom godišnje.

- Dinarska štedna obveznica se prodaje po nominalnoj vrednosti koja iznosi 2.000 dinara po komadu, dok je za štednu obveznicu u evrima iznos 100 evra po komadu - objašnjavaju u Poštanskoj štedionici.

- Investitor može da kupi maksimalno 5.000 komada dinarskih štednih obveznica po jednoj emisiji i roku dospeća, odnosno najviše 500 komada štednih obveznica u evrima po jednoj emisiji i roku dospeća.

Kupovina, odnosno investiranje u štedne obveznice, obavlja se direktno, bez posrednika i bez bilo kakvih naknada, preko poslovne mreže Banke Poštanska štedionica.Samo domaći punoletni građani, koji poseduju važeću ličnu kartu mogu biti investitori u štedne obveznice - ističu u Poštanskoj štedionici.

- Postupak kupovine štednih obveznica završava se izdavanjem potvrde o uplati za štedne obveznice. A nije moguće povlačenje podnetog naloga za kupovinu i uplaćenih novčanih sredstava.

U Poštanskoj štedionici ističu da investitor, prilikom ispostavljanja naloga za kupovinu, može da ovlasti najviše pet punoletnih domaćih fizičkih lica, koja mogu da podnesu zahtev za prevremenu isplatu štednih obveznica, u slučaju sprečenosti investitora zbog teže bolesti.

Za davanje ovlašćenja nije potrebno prisustvo ovlašćenih lica, ali je obaveza investitora da za svako ovlašćeno lice priloži kopiju njegove lične karte - objašnjavaju u Štedionici i dodaju da spisak ovlašćenih lica na obrascu propisanom Uredbom treba da se podnese u trenutku kada se ispostavlja i nalog za kupovinu hartija, te da nije moguća naknadna promena ovlašćenih lica.

Uredbom je predviđeno da se štedne obveznice mogu naplatiti i pre roka dospeća pod određenim uslovima, a njima se ne može trgovati na berzi.

Isplata kamate

Kamata na štedne obveznice isplaćuje se jednom godišnje na datum emisije hartija, bez naknade, na namenski novčani račun za hartije od vrednosti investitora otvoren u Poštanskoj štedionici. A, o roku dospeća štednih obveznica isplaćuje se poslednji kamatni kupon i glavnica.

Kamate na štednju u evrima u bankama su, otprilike, upola manje nego što su ove na štedne obveznice. (0,65 na dve godine, i 0,8 odsto na tri godine). Na dinarsku štednju na dve godine je kamatna stopa oko 3,75 odsto u bankama, a na tri godine četiri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik