Država daje pet miliona evra za početak zatvaranja Rudnika Resavica

Bez autora
Dec 10 2017

Pojedini rudnici JP "Resavica" biće zatvoreni u toku 2018. godine. Za to je izdvojeno oko pet miliona evra iz državne kase. Kako se navodi u Nacrtu budžeta Srbije, o kome se trenutno raspravlja u Skupštini, 600 miliona dinara namenjeno je za prvu fazu zatvaranja rudnika. To podrazumeva otkopavanje pripremljenih rezervi i povlačenje opreme iz jame, i u skladu je sa planom reorganizacije i finansijske konsolidacije JP "Resavica". Država planira da i u 2018. subvencioniše rad "Resavice" jer se u Nacrtu budžeta navodi da će se za to izdvojiti 5,07 milijardi dinara. Vlada će naknadno doneti plan korišćenja tog novca. Reorganizacijom "Resavice" predviđene su mere za zaustavljanje propadanja rudnika i postizanje boljih rezultata.

Država daje pet miliona evra za početak zatvaranja Rudnika ResavicaPojedini rudnici JP "Resavica" biće zatvoreni u toku 2018. godine. Za to je izdvojeno oko pet miliona evra iz državne kase. Kako se navodi u Nacrtu budžeta Srbije, o kome se trenutno raspravlja u Skupštini, 600 miliona dinara (pet miliona evra) namenjeno je za prvu fazu zatvaranja rudnika.

To podrazumeva otkopavanje pripremljenih rezervi i povlačenje opreme iz jame, i u skladu je sa planom reorganizacije i finansijske konsolidacije JP "Resavica". Država planira da i u 2018. subvencioniše rad "Resavice" jer se u Nacrtu budžeta navodi da će se za to izdvojiti 5,07 milijardi dinara (oko 42 miliona evra). Vlada će naknadno doneti plan korišćenja tog novca.

Reorganizacijom "Resavice" predviđene su mere za zaustavljanje propadanja rudnika i postizanje boljih rezultata. Većini aktivnih rudnika, zbog dugogodišnje eksploatacije, rezerve su gotovo iscrpljene, a ovim planom predviđeno je njihovo fazno zatvaranje uz ubrzano otvaranje novog rudnika "Poljana" kod Kostolca.

- Plan za "Resavicu" pokazaće i koje jame više nemaju održive rezerve uglja i kako rešavati pitanje tih jama. Planirana je i modernizacija rudnika "Soko" i "Štavalj" i delova jama u Resavici. Cilj je da se podigne proizvodnja za 200 do 250.000 tona uglja godišnje i da se vrlo brzo prebaci milion tona uglja godišnje - kazao je nedavno ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Iz sindikata "Resavice" navode da su osnovni uzroci negativnog poslovanja podzemnih rudnika niska cena uglja, velike razlike u cenama energenata i repromaterijala, nizak stepen mehanizovanosti i nedostatak investicija u poslednje dve decenije.

Bivši direktor uhapšen zbog mita

U aprilu ove godine uhapšen je tadašnji v. d. direktora "Resavice" Stevan Dželatović zbog primanja mita. Specijalni sud u Beogradu Dželatovića je osudio na 2,5 godina zatvora. Sindikalci su optuživali Dželatovića za brojna krivična dela u "Resavici".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik