Rast izvoznih, a pad uvoznih cijena proizvoda

Bez autora
Dec 11 2017

Izvozne cijene privrednih subjekata iz Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine veće su za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene uvoznih proizvoda manje za 3,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.Posmatrano prema djelatnosti, u sektoru vađenja ruda i kamena izvozne cijene su u trećem tromjesečju veće za 30,4 odsto, a uvozne cijene manje za 19,5 odsto. U prerađivačkoj industriji izvozne cijene veće su za 1,7 odsto, uvozne su ostale na istom nivou, dok su u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu izvozne cijene veće za 4,8 odsto, a uvozne manje za 3,6 odsto.

Rast izvoznih, a pad uvoznih cijena proizvodaIzvozne cijene privrednih subjekata iz Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine veće su za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene uvoznih proizvoda manje za 3,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema djelatnosti, u sektoru vađenja ruda i kamena izvozne cijene su u trećem tromjesečju veće za 30,4 odsto, a uvozne cijene manje za 19,5 odsto.

U prerađivačkoj industriji izvozne cijene veće su za 1,7 odsto, uvozne su ostale na istom nivou, dok su u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu izvozne cijene veće za 4,8 odsto, a uvozne manje za 3,6 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da na nivo cijena u BiH, a samim tim i u Srpskoj, sem odnosa ponude i tražnje, prevashodno utiče i sistem karensi borda koji primjenjuje Centralna banka BiH, odnosno fiksni odnos evra i KM.

Prema njegovim riječima, to u velikoj mjeri pogoduje uvoznicima nauštrb izvoza i sprečava stvaranje konkurentnosti posredstvom cjenovne elastičnosti.

„Osnovna sredstva i oprema naših preduzeća su startnija u odnosu, recimo, na one iz EU, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, i samim tim proizvode u startu veće fiksne troškove, što i povećava cijenu proizvoda. Tu je i veličina domaćih kapaciteta koji ne mogu ni približno parirati u takozvanoj ekonomiji obima gdje pada cijena po jedinici proizvoda“, rekao je Markićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik