Novi zakon o katastru početkom naredne godine

Bez autora
Dec 11 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakon o upisima u katastar biti usvojen u prvom tromesečju naredne godine, što će omogućiti da se procedura upisa imovine sprovede na jednom mestu.Mihajlović je, na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore u Srbiji AmCham "Peto prolazno vreme: reforme u petoj brzini", naglasila da će novi zakon o upisima u katastar omogućiti da se upis imovine u zemljišne knjige obavi za svega nekoliko dana, na jednom mestu, kod javnog beležnika, umesto odlaska na šest različitih mesta.

Novi zakon o katastru početkom naredne godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novi zakon o upisima u katastar biti usvojen u prvom tromesečju naredne godine, što će omogućiti da se procedura upisa imovine sprovede na jednom mestu.

Mihajlović je, na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore u Srbiji AmCham "Peto prolazno vreme: reforme u petoj brzini", naglasila da će novi zakon o upisima u katastar omogućiti da se upis imovine u zemljišne knjige obavi za svega nekoliko dana, na jednom mestu, kod javnog beležnika, umesto odlaska na šest različitih mesta.

Ona je navela da je Srbija sada na 57. mestu na Duing biznis listi Svetske banke po efikasnosti katastra i izrazila očekivanje da će, usvajanjem ovog zakona, napredovati za najmanje dvadesetak pozicija.

Mihajlović je, govoreći o reformama planiranim u narednom periodu, rekla da se kroz Radnu grupu za unapređenje rejtinga Srbije na Duing biznis listi pripremaju i promene u Zakonu o stečaju, Zakonu o privrednim društvima, zatim ukidanje pečata, unapređenje prostornih planova, a već se radi i na ukidanju određenih taksi.

Prema njenim rečima, to su ključni zakoni koje planiramo da donesemo u prvom kvartalu kako bi mogli što pre da budu primenjeni.

Ona je istakla da je za uspeh reformi veoma važno da javnost bude prisutna u svakoj fazi donošenja zakona jer je široki konsenzus važan ne samo zbog toga da bi se neki zakon usvojio, nego da bi se on i primenio.

Mihajlović je najavila da će u narednom periodu težište biti na tome da se podzakonski akti pripremaju za usvajanje u isto vreme sa zakonom, kako ne bi bilo pauze između usvajanja zakona i početka njegove primene.

Prema rezultatima istraživanja poslovne klime i poverenja investitora koje je sprovela Američka privredna komora u Srbiji, efikasnost izdavanja građevinskih dozvola jedna je od tri najuspešnije reforme u prošloj godini, uz smanjenje budžetskog deficita i reformu e-Uprave.

Po mišljenju članica AmChama, Srbija je po kvalitetu poslovnog okruženja ocenjena kao najbolja među zemljama regiona koje nisu članice Evropske unije.

Američka privredna komora u Srbiji ima više od 200 članova, uključujući američke, međunarodne i domaće kompanije, koje direktno zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije i do sada su investirale u Srbiju ukupno 14 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik