pretraga

kursna lista

BA

HR

RS

MK

EUR 118.4219
USD 104.1621
CHF 104.4377
GBP 134.8769
CAD 78.1508
HRK 15.9398
BAM 60.5482
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
27.12.2017.Business magazin

Inspekcija RS-a naredila rušenje dva sprata "Delta Planeta"!

Inspekcija RS-a naredila rušenje dva sprata "Delta Planeta"!Republička građevinska inspekcija zabranila je firmi “Delta Real Estate” u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, dalju gradnju šoping mola “Delta Planet” i naredila da u roku od dva mjeseca poruši dvije bespravno podignute etaže, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL. ba.

Informacija je za redakciju Capitala danas potvrđena i u Inspektoratu RS u kojem navode da su inspektori prošle sedmice, kontrolisali “dozvole za građenje, usaglašenost gradnje sa dokumentacijom i tehničkim normativima, nadzor, posjedovanje i vođenje gradilišne dokumentacije, organizaciju i bezbjednost gradilišta, kao i licence za izvođače radova”.

Inspektorima je, kako navode, predočeno rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kojim se investitoru daje dozvola za izvođenje pripremnih radova, što podrazumijeva izgradnju ograde oko gradilišta, postavljanje privremenih objekata, pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, rušenje postojećeg potpornog zida, izmještanje postojećih instalacija, te iskope i izbijanje tla, odnosno pripreme za temelje.

“Ministarstvo je dozvolilo izvođenje radova do nulte kote. Utvrđeno je da izvedeni radovi iznad kote nula nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom čime je odstupljeno od vertikalnih gabarita objekta. Investitor je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i u više navrata dopunjavao zahtjev potrebnom dokumentacijom. Međutim, građevinska dozvola u trenutku kontrole još uvijek nije pribavljena”, navode u Inspektoratu.

Investitor sada, prema zakonskoj proceduri, ima pravo na žalbu čime će “kupiti vrijeme” do izdavanja građevinske dozvole, piše Capital.Firma “Delta Real Estate” još 14. septembra podnijela je resornom Ministarstvu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je, bez obzira na to što su nadležni tražili dopunu dokumentacije, ipak nastavila da gradi trgovački obajekat na oko 62.000 kvadratnih metara.

Ni Ministarstvo se nije bunilo, već čak pokušalo da “opere” cijelu priču. Iako su priznali da je u toku gradnja bez dozvole, za CAPITAL su polovinom ovog mjeseca naglasili da je dozvola za izvođenje pripremnih radova izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrdili da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

I danas nadležni ističu da je postupak izdavanja dozvole u toku te da se pregledava obimna tehnička dokumentacija.

“Investitor „Delta Real Estate” je izgradnju ovog kompleksnog objekta započeo na zakonit način, u toku je postupak za izdavanje konačne građevinske dozvole, u skladu sa članom 128. Zakona o uređenju prostora i građenju koja će obuhvatiti sve radove do završetka ovog trgovačkog centra. Kad se kompletira dokumentacija zakonski rok za izdavanje građevinske dozvole je 15 dana”, zaključili su u Ministarstvu.

Nakon što je CAPITAL objavio informaciju o gradnji bez dozvole, Miškovićeva “Delta” ekspresno je, naknadno počela da rješava problem sa nepostojećom građevinskom dozvolom. Iako je mjesecima građeno bez adekvatne dokumentacije, tek prošle sedmice u gradsku kasu uplatio je rentu od 2,6 miliona KM.

„Nikakve povlastice ova firma nije tražila. Na osnovu ranije odluke, investitori kada uplate komplatan iznos, imaju umanjenje iznosa od 30 odsto. Kada se sve sabere, grad će od ovoga objekta imati 4,9 miliona KM. Građevinska dozvola koju će dobiti ‘Delta Real Estate’ sada važi do kraja gradnje“, kažu u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Krivica je, priznaju nezvanično, „70 odsto investitorova, ali je sve dodatno zakomplikovala loša administracija“.

„To dugo traje. Za sve su potrebni notarski pečati i potpisi“, pravdaju u GU.

Ni po savjesti, a ni po važećim zakonima nisu obustavili spornu gradnju, ali u Miškovićevom “Delta Real Estateu” za CAPITAL su nedavno tvrdili da prate procedure i propise BiH i RS, u roku prilažu sve neophodne dokumente i ažurno odgovaraju na povratne informacije nadležnih institucija.

“I ubuduće ćemo poštovati sve odluke nadležnih organa. Kompanija ‘Delta Real Estate’ započela je izgradnju šoping mola u skladu sa važećim zakonima i u punoj saradnji sa lokalnim vlastima Banjaluke i nadležnim organima RS. U junu je, u predviđenom roku, dostavljena sva potrebna dokumentacija i dobijena je građevinska dozvola kako bi gradnja najvećeg tržnog centra u BiH mogla da počne. Procedura dobijanja dozvola za različite nivoe gradnje obavlja se u etapama i nakanadno se, na zahtev, dostavljaju dodatna dokumenta”, istakli su u“Delti”.

Dodali su da proces izgradnje podrazumijeva podizanje stubova objekta iznad nulte kote tako da se radovi obavljaju po projektovanoj tehnologiji. Međutim, očekivano, ni oni nisu spomenuli dvije sporne etaže.

Inače, prošle sedmice počelo je ponovljeno suđenje vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću zbog podstrekivanja sina Marka na utaju 320 miliona dinara poreza. Ponovljeno suđenje Miškoviću počelo je nakon što je Apelacioni sud poništio presudu po kojoj je biznismen osuđen na pet godina zatvora.

Vlasnik “Delta holdinga”,mirosllav Mišković kao i njegov sin Marko te direktor “Nibens grupe” Milo Đurašković i njegovi saradnici uhapšeni su u decembru 2012. godine zbog utaje 320 miliona dinara poreza.  Nakon sedmomjesečnog pritvora, Mišković je pušten da se brani sa slobode uz rekordno jemstvo od 12 miliona eura.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share