Hemijska Industrija “Župa”

Bez autora
Jan 02 2018

Hemijska Industrija “Župa” osnovana je 1934. godine od strane nekoliko lokalnih industrijalaca. Sedište kompanije se nalazi u Kruševcu, gradu koji je centar velikog vinogorja za koje se vezuje i sam nastanak “Župe”. Intenzivan razvoj “Župe” otpočeo je nakon II svetskog rata u novim društvenim i ekonomskim uslovima. Modernizovani su i prošireni proizvodni pogoni bakarnog sulfata i izgrađeno je nekoliko novih fabrika, što je stvorilo uslove da “Župa” od male fabrike bakarnog sulfata postane u jugoslovenskim uslovima jedan od najznačajnijih proizvođača hemijskih proizvoda. Njeni proizvodi su poznati i koriste se ne samo u Srbiji, već i u mnogim drugim zemljama sveta.

Hemijska Industrija “Župa”Hemijska Industrija “Župa” osnovana je 1934. godine od strane  nekoliko lokalnih industrijalaca. Sedište kompanije se nalazi u Kruševcu, gradu koji je centar velikog vinogorja za koje se vezuje i sam nastanak “Župe”.

Intenzivan razvoj “Župe” otpočeo je nakon II svetskog rata u novim društvenim i ekonomskim uslovima.

Modernizovani su i prošireni proizvodni pogoni bakarnog sulfata i izgrađeno je nekoliko novih fabrika, što je stvorilo uslove da “Župa” od male fabrike bakarnog sulfata postane u jugoslovenskim uslovima jedan od najznačajnijih proizvođača hemijskih proizvoda. Njeni proizvodi su poznati i koriste se ne samo u Srbiji, već i u mnogim drugim zemljama sveta.

U osnovnu delatnost preduzeća spadaju sledeće proizvodne aktivnosti:

  • Proizvodnja pesticida: Preparati na bazi bakar-sulfata (plavog kamena) i ostali fungicidi, insekticidi i herbicidi
  • Proizvodnja sulfata – tehničkih i feed grade: Bakar sulfat pentahidrat, Cink sulfat, Gvožđe sulfat i Magnezijum sulfat
  • Proizvodnja ksantata: Reagensi za flotiranje ruda obojenih metala

Krajem 2016. godine, “Župa” je kupljena od strane domaće kompanije EUCOM doo iz Beograda, čije je višedecenijsko iskustvo u radu sa hemijskim proizvodima doprinelo obnavljanju proizvodnje i angažovanju velikog broja stručnjaka-specijalista ne samo u tekućim proizvodnim procesima, već i na poslovima praćenja modernih tehnologija i poslovno-tehničkog povezivanja sa svim relevantnim naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Dosadašnje iskustvo u vođenju ovakve razvojne politike daje garanciju daljeg uspešnog razvoja i ostvarenja perspektivnih razvojnih planova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik