Ajfelov toranj – najvredniji evropski spomenik

Bez autora
Jan 08 2018

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Ajfelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi.Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na liti – rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu evra. Najvredniji britanski spomenik je londonski “Tauer” sa 7,5 milijardi evra, dok je “Stounhendž” na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi evra.

Ajfelov toranj – najvredniji evropski spomenikPrema najnovijim istraživanjima, vrijednost Ajfelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na liti – rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu evra.

Najvredniji britanski spomenik je londonski “Tauer” sa 7,5 milijardi evra, dok je “Stounhendž” na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi evra.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brijanca zasnovano je na “imidžu, brendu i vidljivosti” spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti” u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala “Duomo” u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde evra, madridski muzej “Prado” (58 milijardi evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik