Dodijeljena bespovratna sredstva za 13 kompanija

Bez autora
Jan 17 2018

U sklopu USAID projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u srijedu je u Sarajevu upriličeno zvanično predstavljanje 13 kompanija čiji su projekti izabrani za dodjelu bespovratnih sredstava grant programa.Kako je ovom prilikom istaknuto ukupan iznos sredstava koji je dodijeljen u prvom krugu je 391.000 KM, uz planiranu investiciju u iznosu 1.420.000 KM. Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH, naglasio je kako je u sklopu projekta osnovano i Vijeće investitora iz dijaspore, kako osim dodjele grant sredstava, kompanijama pružaju i tehničku pomoć, ali i da je nedavno pokrenuta on-line platforma diasporainvest.ba kao mjesto okupljanja investitora iz dijaspore.

Dodijeljena bespovratna sredstva za 13 kompanijaU sklopu USAID projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u srijedu je u Sarajevu upriličeno zvanično predstavljanje 13 kompanija čiji su projekti izabrani za dodjelu bespovratnih sredstava grant programa.

Kako je ovom prilikom istaknuto ukupan iznos sredstava koji je dodijeljen u prvom krugu je 391.000 KM, uz planiranu investiciju u iznosu 1.420.000 KM.

Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH, naglasio je kako je u sklopu projekta osnovano i Vijeće investitora iz dijaspore, kako osim dodjele grant sredstava, kompanijama pružaju i tehničku pomoć, ali i da je nedavno pokrenuta on-line platforma diasporainvest.ba kao mjesto okupljanja investitora iz dijaspore.

- Ovih 13 kompanija izabrali smo na osnovu nekoliko kriterija poput toga da u vlasništvu kompanije mora biti investitor iz dijaspore, da je riječ o kompaniji osnovanoj u protekle tri godine, ali i da je osnovni cilj kompanija investiranje i zapošljavanje, kazao je Arifagić.

Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH, naglasio je da je riječ o kompanijama iz metalske industrije, drvne, tekstilne, prehrambene industrije, iz poljoprivrednog te IT sektora, te dodao kako će sljedeći poziv za dodjelu grant sredstava biti objavljen krajem februara.

Sredstva su dobile kompanije Sućo, Movida, Probosing, FANA - Aifagić, Te ora, Lumitic, Freund, ADV Pax, Code Line Solutions, Talbot, BMT, Master Enginnering i Šitex.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik